Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Περαιτέρω αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου τον Ιούνιο 2017 - Στα 32,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως

ΟΠΕΚ: Περαιτέρω αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου τον Ιούνιο 2017 - Στα 32,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως
Λιβύη και Νιγηρία ηγήθηκαν για ακόμη έναν μήνα της αύξησης στην παραγωγή του Οργανισμού
Άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, δημιουργώντας νέο πρόβλημα στις τάξεις του Οργανισμού, στην προσπάθειά του να περιορίσει το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.
Συγκεκριμένα, η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 393.500 βαρέλια ημερησίως, με τη συνολική ημερήσια παραγωγή να διαμορφώνεται πλέον στα 32,6 εκατ. βαρέλια, παρά την πρόσφατη επέκτασης της συμφωνίας του Οργανισμού για περικοπές στην παραγωγή.
Παρά τις προσπάθειες του πετρελαϊκού καρτέλ, τα παγκόσμια αποθέματα δε φαίνεται να υποχωρούν άμεσα, γεγονός που έχει ασκήσει έντονες πιέσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού κατά τις τελευταίες μέρες, ωθώντας το γύρω από τη ζώνη των 45 δολ. ανά βαρέλι.
Για ακόμα έναν μήνα, η Λιβύη και η Νιγηρία ηγήθηκαν της αύξησης στην παραγωγή του Οργανισμού, ένα ζήτημα που αναμένεται να τεθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν οι χώρες στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στις 24 Ιουνίου.
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται της σχετικής προσπάθειας του ΟΠΕΚ, ανέφερε άνοδο στην παραγωγή της κατά 190 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 10,07 εκατ. βαρέλια συνολικά, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο της παραγωγής που συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
Μάλιστα, ο όγκος βαρελιών που παράχθηκε επιπλέον κατά τον Ιούνιο ήταν κατά τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτόν που η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να περικόψει, στα πλαίσια της συμφωνίας.
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του για το 2018, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η ζήτηση θα υποχωρήσει ελαφρώς, με την παγκόσμια κατανάλωση να αυξάνεται κατά 1,26 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 97,6 εκατ. βαρέλια συνολικά.
Παράλληλα, η παραγωγή εκτός Οργανισμού θα ενισχυθεί κατά 1,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κυρίως λόγω των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, του Καναδά, αλλά και της Ρωσίας, η οποία έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να αυξήσει ξανά την παραγωγή της μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας τον Μάρτιο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης