Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Σύγκλιση απόψεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας – Κοινή ανακοίνωση 21 σημείων

G20: Σύγκλιση απόψεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας – Κοινή ανακοίνωση 21 σημείων
Η G20 δεσμεύθηκε  στο Αμβούργο για καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
Στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τη διάδοσή της συμφώνησαν οι ηγέτες πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου, G20,  στη σύνοδο στο Αμβούργο.
Πρόκειται για θέμα που υπάρχει σύγκλιση απόψεων στη σύνοδο, στην οποία έχουν σημειωθεί  διαφωνίες σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο.
Ειδικότερα, στη G20 συμφώνησαν σε μια κοινή ανακοίνωση 21 σημείων, ξεχωριστή από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου,  στην οποία και καταγγέλλουν το φαινόμενο της τρομοκρατίας και μάλιστα, εκφράζουν τη στήριξή τους στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Gafi) που δημιουργήθηκε το 1989 και δημοσιεύει τακτικές συστάσεις προς τα 37 μέλη της για τον τρόπο καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «υποστηρίζουμε τη διαδικασία που γίνεται για την ενίσχυση της Gafi.
Εκτιμάμε θετικά την πρόθεσή της να αποκτήσει νομική οντότητα, κάτι που αποτελεί αναγνώριση του γεγονότος ότι η Gafi έχει εξελιχθεί», ενώ «ζητάμε από όλα τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι η Gafi διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους για να φέρει σε πέρας την αποστολή της».
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η Gafi υπάγεται στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και την Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ακόμη, καλούν τις χώρες να είναι προσεκτικές σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της τρομοκρατίας «και άλλων μορφών του οργανωμένου εγκλήματος», αλλά και «σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως με τους παρόχους επικοινωνίας» για να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά η προπαγάνδα μέσω του Διαδικτύου και η ριζοσπαστικοποίηση.
Τέλος, στην ανακοίνωση της G20 αντικατοπτρίζονται οι βασικές ανησυχίες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και κυρίως η απειλή που αποτελούν «οι μαχητές που επιστρέφουν από εμπόλεμες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ» που είναι πιθανό να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις κυρίως στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης