Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel σε G20: Λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο αν είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό

tags :
Merkel σε G20: Λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο αν είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό
Όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις και γνωρίζουμε ότι ο χρόνος πιέζει, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος
Να επιδείξουν συμβιβαστικό πνεύμα κάλεσε σήμερα (7/7/2017) τους ηγέτες των G20 η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, κατά την έναρξη των συνομιλιών για το κλίμα και το εμπόριο, που έφεραν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, απέναντι σχεδόν σε όλες τις άλλες χώρες του μπλοκ των κορυφαίων οικονομιών.
Η «οικοδέσποινα» της Συνόδου Κορυφής των G20 απευθύνθηκε στους ομολόγους της στο συνεδριακό κέντρο του Αμβούργου, μετά τη χειραψία μεταξύ του Trump και του ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, στην πρώτη τετ-α-τετ επαφή μεταξύ των δύο ανδρών.
«Όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις και γνωρίζουμε ότι ο χρόνος πιέζει», δήλωσε η Merkel.
«Κι έτσι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο αν είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό και κινούμαστε ο ένας προς τον άλλο, αλλά χωρίς - και το τονίζω αυτό - να λυγίζουμε πάρα πολύ, γιατί βέβαια μπορούμε επίσης να το δηλώνουμε σαφώς όταν υπάρχουν διαφορές», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.
Παράλληλα, η Merkel υπογράμμισε ότι τώρα που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε «πιο ήρεμα νερά», ο χρόνος πρέπει να χρησιμοποιηθεί για μεταρρυθμίσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ακόμη ότι η Σύνοδος των G20 προσφέρει μια ευκαιρία για μια πολυμερή συμφωνία για τον χάλυβα.
Μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας της συνόδου στο Αμβούργο, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες των G20 συμφώνησαν σήμερα ότι είναι απαραίτητο το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, όμως ορισμένες διαφορές απόψεων που καταγράφηκαν σημαίνουν ότι οι αξιωματούχοι οι οποίοι καταρτίζουν την τελική ανακοίνωση της συνόδου έχουν μια μακρά νύχτα μπροστά τους.
«Στο ζήτημα του εμπορίου, σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε ελεύθερο αλλά επίσης και δίκαιο εμπόριο», ανέφερε η καγκελάριος.
«Όμως μπορώ να προβλέψω ότι σε ό,τι αφορά το εμπόριο στην ανακοίνωση, οι σέρπα (σ.σ.: μεταφορικά οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών που προετοιμάζουν τις εργασίες και τις ανακοινώσεις στις Συνόδους Κορυφής) έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους απόψε».
«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα απόψε.
Αλλά οι συνομιλίες εδώ είναι πολύ δύσκολες, δεν θέλω να μιλήσω για αυτό», τόνισε η καγκελάριος.
Η γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Trump συμμετείχε στο πρώτο μέρος της συζήτησης για την πολιτική σχετικά με το κλίμα, παρά τις διαφορές του με τις άλλες χώρες στο ζήτημα, και μάλιστα μίλησε στους άλλους ηγέτες.
Παράλληλα, η Merkel χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου.
«Οι βίαιες διαδηλώσεις θέτουν σε κίνδυνο ζωές (...) και για αυτόν τον λόγο είναι απαράδεκτες», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης