Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσχέδιο G20: Αναγνωρίζεται η απομόνωση των ΗΠΑ στο κλίμα - Δέσμευση για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας

Προσχέδιο G20: Αναγνωρίζεται η απομόνωση των ΗΠΑ στο κλίμα - Δέσμευση για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας
Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού, αναφέρεται στο προσχέδιο
Την απομόνωση των ΗΠΑ μετά την απόσυρσή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αναγνωρίζουν οι ηγέτες των 20 κορυφαίων οικονομιών (G20), αλλά συμφωνούν να συνεργαστούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων μέσω της καινοτομίας, όπως προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο (7-8/7/2017) στο Αμβούργο.
Το κείμενο, με ημερομηνία 3 Ιουλίου, το οποίο επικαλείτο το «Reuters», καθιστά σαφή έναν διαχωρισμό 19-1 μεταξύ των G20 σε σχέση με τη συμφωνία-ορόσημο του 2015 για το κλίμα, από την οποία ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού», αναφέρεται στο προσχέδιο, ενώ πηγή των G20 επιβεβαίωσε στο «Reuters» τη διατύπωση.
«Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια παγκόσμια προσέγγιση που να μειώνει τις εκπομπές ενώ παράλληλα να υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και να βελτιώνει τις ανάγκες της ενεργειακής ασφάλειας», προστίθεται στο κείμενο, σημειώνοντας ότι οι άλλοι ηγέτες των G20 συμφώνησαν ότι η συμφωνία του Παρισιού είναι «μη αναστρέψιμη».
Ο Trump, ο οποίος χαρακτήρισε «φάρσα» την κλιματική αλλαγή, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις είτε για να επανέλθει στη συμφωνία του Παρισιού είτε για μια νέα συμφωνία «με όρους δίκαιους προς τις ΗΠΑ, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους, τους φορολογούμενούς τους».
Περιγράφοντας τη συμφωνία ως μη αναστρέψιμη, το κείμενο των G20 δείχνει να αντιστέκεται σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση.
«Δεν θέλουμε μια παράλληλη συζήτηση για το κλίμα.
Για εμάς, όλα έχουν να κάνουν με το Παρίσι», δήλωσε διπλωμάτης της Ε.Ε. στο «Reuters».
«Αλλά στο τέλος της ημέρας εξακολουθούν να είναι οι ΗΠΑ και αν θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν, πιθανότατα θα πάμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Ένας άλλος διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε ότι ορισμένοι αντιπρόσωποι, οι οποίες συνέβαλαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το κλίμα, άσκησαν πιέσεις για να καταργήσουν την πρόταση για την υποστήριξη μιας «παγκόσμιας προσέγγισης».
Στο προσχέδιο, οι χώρες των G20 συμφωνούν να συνεργαστούν στενά για τη διευκόλυνση των «καλά ισορροπημένων και οικονομικά βιώσιμων» μακροπρόθεσμων στρατηγικών για την ενίσχυση των οικονομιών τους κατά τρόπο συνεπή προς την αειφόρο ανάπτυξη.
«Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέσω της καινοτομίας και της ενεργειακής απόδοσης», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Σημειώνεται ότι τα συμπεράσματα εξακολουθούν να υπόκεινται σε αλλαγές καθώς οι ηγέτες θα αρχίσουν να φτάνουν στο Αμβούργο από αύριο.
Ωστόσο, ένα προσχέδιο που αναγνωρίζει τόσο την απομόνωση των ΗΠΑ σε σχέση με την αντίθεσή τους στη συμφωνία του Παρισιού, ενώ παράλληλα διασφαλίζει τη δέσμευση όλων των μελών της ομάδας G20 να αναπτύξουν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας μέσω της καινοτομίας, μπορεί να επιτρέψει ένα συμπέρασμα που θα μπορεί να υπογραφεί από όλες τις χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης