Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Όλα τα βλέμματα στη Σύνοδο των ισχυρών στο Αμβούργο - Η προσωπική ατζέντα της Merkel

G20: Όλα τα βλέμματα στη Σύνοδο των ισχυρών στο Αμβούργο - Η προσωπική ατζέντα της Merkel
Η A. Merkel ενέταξε στην ατζέντα των συζητήσεων και ζητήματα όπως η παγκόσμια υγεία, η επιχειρηματικότητα των γυναικών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς
Στη σύνοδο των G20, που ξεκινά αύριο (7/7) στο Αμβούργο της Γερμανίας είναι στραμμένα τα μάτια της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής κοινότητας.
Στη συνάντηση , που στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης αναφέρεται ως «ύψιστης σημασίας» θα μετέχουν οι 20 ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου, δύο από τις οποίες , η Κίνα και η Ινδία, έχουν και τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως.
Μεταξύ άλλων είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ινδονησία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Νότιος Κορέα, η Τουρκία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, και η ΕΕ.

World map showing the member countries of the G20

Παγκόσμιος πλούτος και  διεθνές εμπόριο 

Οι 20 αυτές χώρες του πλανήτη διαχειρίζονται το 80% του πλούτου της γης σε επίπεδο ΑΕΠ.
Το 2015, το ΑΕΠ της Κίνας ανήλθε στα 19,7 δις δολάρια γεγονός που την ανέδειξε ως την ισχυρότερη οικονομική δύναμη στον πλανήτη, με τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Ιαπωνία να ακολουθούν.
Η Γερμανία βρίσκεται στην Πέμπτη θέση παγκοσμίως με το ΑΕΠ της να βρίσκεται στα 3,9 δις δολάρια.
Οι G20 διακινούν και τα ¾ του παγκοσμίου εμπορίου, με την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία να καταλαμβάνουν τις πρώτες 4 θέσεις σε εξαγωγές σε παγκόσμιο επίπδο, ενώ όλες οι μεγάλες εμπορικές δυνάμεις του κόσμου είναι ανάμεσα στους G20.
Η Κίνα κατέχει μια ακόμη πρωτιά.
Αυτήν της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο με 1,38 δις κατοίκους, με τον πληθυσμό της Ινδίας να υπολογίζεται στα 1,3 δις κατοίκους και τις ΗΠΑ, Ινδονησία και Βραζιλία να ακολουθούν.
Η Ρωσία είναι η χώρα των G20 που καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκταση σε χλμ, καθώς τα 144 εκ των κατοίκων της ζουν σε μια χώρα 17 εκ. τετραγωνικών χλμ.
Η Ινδονησία είναι το μεγαλύτερο νησί/χώρα στον κόσμο με 17,508 μικρότερα νησιά και βραχονησίδες ενώ η Βραζιλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα της Νότιας Αμερικής με 200 εκ. κατοίκους.
Στη Σύνοδο των G20 είναι προσκεκλημένοι και παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), η Παγκόσμια Τράπεζα (WB), ο Παγκόσμιος οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OECD), ο ΟΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board, FSB) που ιδρύθηκε το 2009 στην Σύνοδο των G20 στο Λονδίνο.
Η κυβέρνηση Merkel ωστόσο, επέλεξε σε αυτή τη Σύνοδο των G20 να προκαλέσει και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) ένα ζήτημα το οποίο ενέταξε στην προσωπική της ατζέντα.
Στο ίδιος πλαίσιο, η Γερμανία, ως διοργανώτρια χώρα προσκάλεσε την Ισπανία να μετέχει στη Σύνοδο των G20 ως παρατηρητής, ενώ ως χώρες εταίροι των G20 θα μετέχουν η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη και η Νότιος Αφρική που θα εκπροσωπηθεί από τη Γουινέα.
Παρόντες, θα είναι ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC) και η Συνεργασία για την ανάπτυξη της Αφρικής (NEPAD), θέμα στο οποίο η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel δίνει επίσης ιδιαίτερη σημασία.

Υγεία, γυναικεία επιχειρηματικότητα και νέοι στην ατζέντα Merkel

Στην ετήσια συνάντησή τους οι G20, όπως διαμορφώθηκε στη Σύνοδο του 2008 στην Ουάσιγκτον, οι ισχυρές οικονομικά χώρες του πλανήτη συναντιούνται για να καθορίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές σε θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, το διεθνές εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι και οι συχνές συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών των G20 και των επικεφαλής των Διεθνών Τραπεζών που ξεκίνησαν από το 1999.
Στις τελευταίες Συνόδους, οι G20 ασχολήθηκαν και με άλλα θέματα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία όπως η περίπτωση της Κλιματικής αλλαγής, η αγορά εργασίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας, η αναπτυξιακή πολιτική, η διαδικτυακή τεχνολογία και η τρομοκρατία.
Όμως η A. Merkel ενέταξε στην ατζέντα των συζητήσεων και μια σειρά άλλα ζητήματα όπως η παγκόσμια υγεία, η επιχειρηματικότητα και η οικονομική εξέλιξη των γυναικών και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Η γερμανίδα καγκελάριος πρόκειται να συναντηθεί και με εκπροσώπου της κοινωνίας των πολιτών, εργατικά σωματεία , επιστημονικές κοινότητες και ομάδες γυναικών και νέων.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης