Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Ο μακρύς κατάλογος των διαφωνιών του Trump με τα κράτη G20 - Ξεχωρίζει η κλιματική αλλαγή

CNN: Ο μακρύς κατάλογος των διαφωνιών του Trump με τα κράτη G20 - Ξεχωρίζει η κλιματική αλλαγή
Οι ηγέτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Αμβούργο, όπου θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν πολλές από αυτές τις δημόσιες διαφωνίες
Οι πολιτικές και οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, έχουν προκαλέσει την αντίδραση πολλών ηγετών του κόσμου από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στον Λευκό Οίκο.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα του «CNN», την Παρασκευή και το Σάββατο (7-8/7/2017), οι ηγέτες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας, όπου θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν πολλές από αυτές τις δημόσιες διαφωνίες.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, δήλωσε ότι επιθυμεί να επικεντρωθεί η Σύνοδος σε βασικά διεθνή θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, το ελεύθερο εμπόριο και ένας αδέσμευτος Τύπος - ζητήματα που έρχονται σε σύγκρουση με τις θέσεις του Trump και τη λαϊκίστικη ρητορική.
Παρακάτω παραθέτεται ένας κατάλογος από ορισμένα βασικά θέματα που μπορούν να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής - και πώς ο Trump και οι ηγέτες των G20 έχουν συγκρουστεί σχετικά με αυτά.

Κλιματική αλλαγή

Όλες εκτός από τρεις χώρες έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού, μια συμφωνία-ορόσημο που ζητά από κάθε χώρα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Τον Ιούνιο, ο Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και εντάχθηκε στη μικρή ομάδα χωρών που απέρριψαν τη συμφωνία, που περιλαμβάνει μόνο τη Συρία και τη Νικαράγουα.
Σε μια ομιλία την περασμένη εβδομάδα, η Merkel μίλησε για την κοσμοθεωρία του Trump χωρίς να τον κατονομάσει άμεσα.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρις ότου και ο τελευταίος άνθρωπος στη Γη πεισθεί για την επιστημονική απόδειξη», δήλωσε.
Και άλλοι ηγέτες των G20 έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση των ΗΠΑ, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, και ο αυστραλός πρωθυπουργός, Malcolm Turnbull.

Εμπόριο

Ο Trump έχει προχωρήσει αποφασιστικά με τις σκληρές εμπορικές του υποσχέσεις.
Έδειξε σαφή περιφρόνηση για τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA), λέγοντας ότι η εμπορική συμφωνία έχει κλέψει άδικα θέσεις εργασίας από Αμερικανούς.
Τον Απρίλιο, ο Trump ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στη συμφωνία, αλλά θα διαπραγματευτεί τους όρους του.
Ο αμερικανός πρόεδρος εκπλήρωσε επίσης μια υπόσχεση να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership).
Ο Trump επέκρινε επίσης τους προμηθευτές χάλυβα για εξαπάτηση των τιμών.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος εάν ο Trump ακολουθήσει με χρεώσεις σε αυτές τις χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο Καναδάς, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ε.Ε., η Ιαπωνία και η Κίνα.


NATO

Ο Trump έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την οργάνωση απαρχαιωμένη και έχει επικρίνει μέλη της συμμαχίας επειδή δεν ξοδεύουν το συνιστώμενο 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Μετανάστευση

Η κίνηση του Trump να αποκλείσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε ταξιδιώτες από κυρίως μουσουλμανικές χώρες, καταδικάστηκε από πολλούς ηγέτες των G20.
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May, χαρακτήρισε την απαγόρευση «διχαστική και λανθασμένη».
Ο Trump έχει επίσης επαναλάβει την υπόσχεσή του να χτίσει ένα μεξικανικό συνοριακό τείχος, ενώ δεσμεύτηκε να πληρώσει γι’ αυτό το Μεξικό.

Βόρεια Κορέα

Ο Trump κάποτε είπε στο Bloomberg News, ότι αν ήταν σκόπιμο, θα «ήταν τιμή του» να συναντήσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un.
Ωστόσο, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ κλιμακώνονται σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας και την κράτηση και τον θάνατο ενός Αμερικανού φοιτητή, ο Trump έχει απογοητευτεί όλο και περισσότερο.
Ο Trump ανέφερε ότι η Κίνα δεν κάνει αρκετά για να πιέσει το καθεστώς.
Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο συγκρούστηκαν επίσης σχετικά με το σχέδιο για την ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα, κάτι στο οποίο αντιτάσσεται και η Ρωσία.

Συρία

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία λένε ότι οι δυνάμεις τους βρίσκονται στη Συρία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, με τη Ρωσία να συμμαχεί με το καθεστώς του προέδρου Bashar al-Assad και τις ΗΠΑ να συνεργάζονται με ομάδες που αντιτάσσονται τόσο στον Assad όσο και στο Ι.Κ.
Οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον εντάθηκαν από τότε που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια αεροπορική επιδρομή στη Συρία.
Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ κατέρριψαν ένα συριακό πολεμικό αεροπλάνο, προτρέποντας τη Ρωσία να κλείσει ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης