Τελευταία Νέα
Διεθνή

Anadolu: Η Τουρκία πιέζει την ελληνική πλευρά στις συνομιλίες για το κυπριακό

Anadolu: Η Τουρκία πιέζει την ελληνική πλευρά στις συνομιλίες για το κυπριακό
«Εάν πρόκειται να υπάρξει λύση, θα πρέπει να αποφασίσουμε αυτήν την εβδομάδα, διότι πρόκειται για το τελευταίο συνέδριο»
«Η Τουρκία πιέζει την ελληνική πλευρά στις συνομιλίες για το κυπριακό», σχολιάζει για τις εν εξελίξει πυρετώδεις συνομιλίες για το επίμαχο ζήτημα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας «Anadolu», σημειώνοντας πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επέκρινε σήμερα Τρίτη (4 Ιουλίου 2017) τους Ελληνοκύπριους επειδή δεν έδειξαν «καλές προθέσεις και ευελιξία» στις συνομιλίες επανένωσης που πραγματοποιούνται στο ελβετικό θέρετρο Crans-Montana.
«Εάν πρόκειται να υπάρξει λύση, θα πρέπει να αποφασίσουμε αυτήν την εβδομάδα, διότι πρόκειται για το τελευταίο συνέδριο.
Έχουμε δείξει καλές προθέσεις και ευελιξία, αλλά αυτό θα πρέπει να έχει και αντίκτυπο.
Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να δούμε κάποια θετική απάντηση από την άλλη πλευρά, ωστόσο είδαμε ότι ορισμένα από τα εμπιστευτικά έγγραφα διαρρεύσαν παρά τις υποσχέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους.
Ο κ. Cavusoglu είπε ότι η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να δεχθεί «μηδενικά στρατεύματα» στην Κύπρο, ενώ απάντησε, επίσης, στις παρατηρήσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σχολίασε πως η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί:
«Αυτό είναι ένα αλαζονικό σχόλιο».
Ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος Mustafa Akinc, από την πλευρά του, σημείωσε, σύμφωνα με την Abnadolu:
«Η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά ακολουθούν τις παραμέτρους που ορίστηκαν από τον γενικό γραμματέα (του Ο.Η.Ε.) και εργάζονται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.
Ελπίζουμε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι παραγωγικές».
Νωρίτερα σήμερα, τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα κάλεσαν τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ. Antonio Guterres να επιστρέψει στο ελβετικό θέρετρο για να επιταχύνει τις συνομιλίες επανένωσης.
Οι τέσσερις εκπρόσωποι των τουρκικών κομμάτων εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας τον κ. Guterres να επιστρέψει στις ελβετικές Άλπεις, λέγοντας ότι η πρόοδος ήταν πιο αργή τη δεύτερη εβδομάδα των συνομιλιών, από ό,τι στην πρώτη.
Ο Cavusoglu είπε ότι ο επικεφαλής του Ο.Η.Ε. θα πρέπει να επιστρέψει στο Crans-Montana ανεξάρτητα από την πρόοδο.
Ο κ. Guterres έφυγε από το θέρετρο της Ελβετίας το Σάββατο, μετά τη συμμετοχή του σε συνέδριο με την Κύπριους, Τούρκους και Ελληνοκύπριους ηγέτες καθώς και τις εγγυήτριες χώρες - την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Λισαβόνα και αναμένεται να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τρίτης.
Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών για το κυπριακό, στο Crans-Montana, ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου 2017.
Χθες Δευτέρα, ο Ο.Η.Ε. έλαβε προτάσεις από την τουρκική και την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς και από τις τρεις εγγυητικές χώρες - την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης