Τελευταία Νέα
Διεθνή

Padoan: Η ιταλική κυβέρνηση θα αποκτήσει το 70% της Monte dei Paschi - Άμεσα η δόση 3,9 δισ. ευρώ

Padoan: Η ιταλική κυβέρνηση θα αποκτήσει το 70% της Monte dei Paschi - Άμεσα η δόση 3,9 δισ. ευρώ
Το συνολικό ποσό που απαιτείται για τη διάσωση της Monte dei Paschi ανέρχεται σε 8,1 δισ. ευρώ
Η ιταλική κυβέρνηση θα λάβει το 70% της Monte dei Paschi, ως αποτέλεσμα της διάσωσης της ιταλικής τράπεζας, δήλωσε σήμερα (4/7/2017) ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Pier Carlo Padoan.
Παράλληλα, ο Padoan ανέφερε ότι το κράτος θα διασφαλίσει άμεσα 3,9 δισ. ευρώ, από κρατικά χρήματα ύψους 5,4 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στη Monte dei Paschi.
Ο ίδιος δήλωσε ότι τα «κακά» χρέη της Monte dei Paschi θα εξαλειφθούν μέχρι το α’ εξάμηνο του 2018
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας ανέφερε επίσης ότι το συνολικό ποσό που απαιτείται για τη διάσωση της Monte dei Paschi ανέρχεται σε 8,1 δισ. ευρώ, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης, που έκανε λόγο για 8,8 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi, Marco Morelli, ανέφερε ότι το σχέδιο δεν προβλέπει αναγκαστικές απολύσεις, ενώ ο πρόεδρος της ιταλικής τράπεζας δήλωσε ότι το σχέδιο διάσωσης θα «τρέξει» μέχρι το 2021, με την κυβέρνηση να αποσύρεται μέχρι εκείνη την ημερομηνία.
Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κι επίσημα το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi.
Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυσή της Monte dei Paschi, της παλαιότερης τράπεζας της Ευρώπης, με κρατικά κεφάλαια έως 6,6 δισ. ευρώ.
Το «ΟΚ» της Ε.Ε. ανοίγει τον δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ύψους 5,4 δισ. ευρώ, με την Επιτροπή να υπογραμμίζει πως, παράλληλα, η τράπεζα πρέπει να εξαφανίσει πάνω από 26,5 δισ. προβληματικών δανείων (NPLs) από τον ισολογισμό της.
Επίσης, το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση συμπεριλαμβάνει σημαντική μείωση του κόστους, ενώ θέτει ως προϋπόθεση την τήρηση κριτηρίων, όπως η διασφάλιση για επιστροφή στην κερδοφορία.
H συμφωνία προβλέπει ακόμα πως η τράπεζα θα πρέπει να επιβάλει «πλαφόν» στο σύνολο των αποδοχών των ανώτερων στελεχών της, με το όριο αντιστοιχεί σε 10 φορές τον μέσο μισθό υπαλλήλων του ιδρύματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης