Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης για την ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi

Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης για την ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi
Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυσή της Monte dei Paschi, της παλαιότερης τράπεζας της Ευρώπης, με κρατικά κεφάλαια έως 6,6 δισ. ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κι επίσημα σήμερα (4 Ιουλίου 2017) το σχέδιο διάσωσης της ιταλικής προβληματικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, κάτι που ωστόσο έχει διαρρεύσει από τα μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα.
Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυσή της Monte dei Paschi, της παλαιότερης τράπεζας της Ευρώπης, με κρατικά κεφάλαια έως 6,6 δισ. ευρώ.
Το «ΟΚ» της Ε.Ε. ανοίγει τον δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ύψους 5,4 δισ. ευρώ, με την Επιτροπή να υπογραμμίζει πως, παράλληλα, η τράπεζα πρέπει να εξαφανίσει πάνω από 26,5 δισ. προβληματικών δανείων (NPLs) από τον ισολογισμό της.
Επίσης, το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση συμπεριλαμβάνει σημαντική μείωση του κόστους, ενώ θέτει ως προϋπόθεση την τήρηση κριτηρίων, όπως η διασφάλιση για επιστροφή στην κερδοφορία.
H συμφωνία προβλέπει ακόμα πως η τράπεζα θα πρέπει να επιβάλει «πλαφόν» στο σύνολο των αποδοχών των ανώτερων στελεχών της, με το όριο αντιστοιχεί σε 10 φορές τον μέσο μισθό υπαλλήλων του ιδρύματος.
Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα είχε αποτύχει παταγωδώς στα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής τον Ιούλιο του 2016, με τον δείκτη ρευστότητας να διαμορφώνεται στο 8% και 11,5% στο δυσμενές σενάριο, κάτι που μεταφράζεται σε έλλειψη κεφαλαίων ύψους 8,8 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω έρχονται μετά το «πράσινο φως» της Κομσιιόν, στις 25 Ιουλίου 2017, για την εξαγορά (έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ) των –επίσης ιταλικών– Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca από την Intesa Sanpaolo.
Η ιταλική Intesa θα να αναλάβει το υγιές ενεργητικό των Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca, με τη συνολική κρατική δαπάνη για τη διάσωση των δύο περιφερειακών τραπεζών να ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ.
Το ιταλικό δημόσιο αναλαμβάνει τα χρέη και τα «κόκκινα» δάνεια, διαθέτοντας, προς στιγμήν, 6 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης