Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τη στάση του SSM στη διάσωση των ιταλικών τραπεζών υπερασπίζεται η Lautenschlaeger

Τη στάση του SSM στη διάσωση των ιταλικών τραπεζών υπερασπίζεται η Lautenschlaeger
H αρχή χρειάζεται νέα εργαλεία προκειμένου να προστατεύσει τους φορολογούμενους από τις καταρρεύσεις των τραπεζών
Τη στάση που τήρησε ο SSM στη διάσωση των περιφερειακών τραπεζών του Βένετο στην Ιταλία, υπερασπίστηκε η αντιπρόεδρος του Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ, Sabine Lautenschlaeger.
Η ίδια ωστόσο τόνισε ότι η αρχή χρειάζεται νέα εργαλεία προκειμένου να προστατεύσει τους φορολογούμενους από τις καταρρεύσεις των τραπεζών.
Στην πρώτη της συνέντευξή μετά τη διάσωση, την οποία παραχώρησε στους Financial Times, η Lautenschlaeger τόνισε πως «ήμασταν αρκετά επίμονοι στην αντιμετώπιση του ρίσκου στις 2 ιταλικές τράπεζες, για αυτό απευθύναμε την προειδοποίηση για τις αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου».
Να σημειωθεί ότι ο SSM δέχθηκε κριτική για καθυστερημένη αντίδραση, καθώς ήταν γνωστά εδώ και καιρό τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza.
Όπως εξήγησε, δεν είναι αρμοδιότητα του SSM να αποφασίσει ένα επηρεάζονται οι φορολογούμενοι και αν ναι, κατά πόσο επηρεάζονται.
Σύμφωνα με την αξιωματούχο της ΕΚΤ, οι εποπτικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να παρέμβουν.
«Από την άλλη πλευρά - και συμφωνώ - οι εποπτικές αρχές πρέπει να είναι διορατικές και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με βάση το νομικό πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να αποφασίσουμε», ανέφερε η Lautenschlaeger.
H Danièle Nouy, ο οποίος προεδρεύει στον SSM, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εξαγορά της Popular από την Banco Santander έδειξε ότι το σύστημα είχε περάσει το πρώτο του τεστ.
Ωστόσο, το ιταλικό σχέδιο διάσωσης με δημόσιους πόρους έχει υπονομεύσει την αξιολόγηση, λένε οι επικριτές, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η  Lautenschläger δήλωσε από την πλευρά της ότι η τραπεζική ένωση - το επόμενο βήμα της οποία θα περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων  - έχει καταγράψει σημαντική πρόοδος - αλλά αποτελεί ένα μακροπρόθεσμο έργο.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ίσως να μην είμαστε ακόμα έτοιμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης