Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η γοητεία του Bitcoin – Ο «πόλεμος» ενάντια στο νόμισμα και το πολλά υποσχόμενο μέλλον

Η γοητεία του Bitcoin – Ο «πόλεμος» ενάντια στο νόμισμα και το πολλά υποσχόμενο μέλλον
Η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική του σημαίνει ότι είναι το πρώτο εντελώς ανοικτό χρηματοπιστωτικό δίκτυο του κόσμου, όπου όλοι κινούνται ανώνυμα...
Το Bitcoin και γενικότερα ο νεοσύστατος κλάδος των ψηφιακών νομισμάτων, τείνει τους τελευταίους μήνες να γίνει το «trend» στις συζητήσεις μεταξύ όχι μόνο των ειδικών του διαδικτύου, αλλά και των κοινών πολιτών που «ψάχνονται» με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας.
Βέβαια, είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν επακριβώς τον τρόπο δημιουργίας ή διαπραγμάτευσης των ψηφιακών νομισμάτων, όπως και τον τρόπο με των οποίο πραγματοποιούνται οι συναλλαγές.
Σε ό,τι αφορά στο Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, κάθε συναλλαγή που γίνεται στο δίκτυό του, αφού ελεχθεί για την εγκυρότητά της, στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σε ένα μπλοκ μαζί με άλλες συναλλαγές που έχουν ελεγθεί.
Ανά λίγα λεπτά δημιουργείται και ένα νέο μπλοκ για να φιλοξενήσει τις εν λόγω συναλλαγές, το οποίο μπλοκ σχετίζεται με το αμέσως προηγούμενο αλλά κι όλα τα υπόλοιπα που έχουν δημιουργηθεί πριν από αυτό, σχηματίζοντας μία «αλυσίδα των μπλοκ» (block chain).
Ένας μαθηματικός αλγόριθμος χρησιμοποιείται για να γίνει ο συσχετισμός του νέου μπλοκ με τα προηγούμενα και, μόλις βρεθεί η λύση του αλγόριθμου, τότε δημιουργείται το νέο μπλοκ μαζί με έναν συγκεκριμένο αριθμό νέων Bitcoin, τα οποία και θα αποδοθούν σε αυτόν ή αυτούς που βρήκαν τη λύση.
Η δυσκολία του γρίφου τροποποιείται κάθε φορά αυτόματα από το δίκτυο, ανάλογα με τον αριθμό των χρηστών που προσπαθούν να βρουν τη λύση.
Η παραπάνω διαδικασία ονομάζεται «Mining», ως μια σύγχρονη αναπαράσταση των χρυσωρύχων.
Ο ρυθμός δημιουργίας των Bitcoins δεν εξαρτάται από την προσφορά και ζήτηση, ούτε από τη βούληση κάποιου κράτους ή μίας εποπτικής αρχής, κάτι που του χαρίζει την ιδιότητα του «ασφαλούς καταφυγίου» σε περιόδους κρίσης -οικονομικής φύσης.
Ωστόσο, για να βρει κάποιος τη λύση, χρησιμοποιώντας έναν κοινό υπολογιστή θα χρειαστούν πολλοί μήνες, καθώς απαιτείται τεράστια επεξεργαστική ισχύ.
Ως αποτέλεσμα, είναι ασύμφορη η χρήση ενός τυπικού υπολογιστή, λόγω της πολύ μεγάλης ποσότητας ενέργειας που θα καταναλωθεί.
Για το «blockchain», το ηλεκτρονικό σύστημα επεξεργασίας συναλλαγών και τήρησης αρχείων που επιτρέπει σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να παρακολουθούν τις πληροφορίες μέσω ενός ασφαλούς δικτύου, χωρίς την ανάγκη επιτήρησης από τρίτους, αξίζει να σημειωθεί πως πλέον έχει αρχίσει να διεισδύει και στην ενεργειακή αγορά, με μερικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικά την εφαρμογή του.

Το αδιάκοπο «ράλι»

Αφήνονας λοιπόν στην άκρη το πολύπλοκο τεχνικό κομμάτι, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η ραγδαία άνοδος της τιμής του Bitcoin από το 2010, από τα ελάχιστα δολάρια, έως τα 3000 το 2017!
Σήμερα διαπραγματεύεται περί τα 2.500 δολάρια.




Από το 2010 έχει λάβει χώρα η κρίση χρέους – αποπληθωρισμού στο οικονομικό μπλοκ της Ευρωζώνης, αλλά και η ενεργειακή κρίση από τα μέσα του 2014 έως και το 2015.
Την ίδια στιγμή, οι αγορές μέτραγαν ακόμη τις πληγές τους από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 – 2009, με τους επενδυτές να ψάχνουν ένα έτερο «ασφαλές καταφύγιο» εκτός του χρυσού.
Για την ιστορία να αναφερθεί πως το Bitcoin ξεπέρασε την τιμή του χρυσού (τότε στα 1237 δολάρια ανά ουγγιά) την 2α Μαρτίου 2017.
Μέσα στο 2016 το νόμισμα ενισχύθηκε συνολικά κατά 123%, κάτι που το κατέστησε το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο!
Την ίδια στιγμή, η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων ξεπέρασε μέσα στο 2017 τα 100 δισ. δολάρια!! 
Σήμερα το Bitcoin είναι το ψηφιακό νόμισμα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, περί τα 40 δισ. δολάρια, το τελευταίο διάστημα όμως το Ethereum πλησιάζει απειλητικά, βρισκόμενο στα 25 δισ. δολάρια κι βασιζόμενο κυρίως στο μεγάλο όγκο των συναλλαγών, καθώς το «τεμάχιο» κοστίζει κάτω από 280 δολάρια.




Τα «στοπ» από την Κίνα και το «Όχι» της SEC

Μακράν ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών για το Bitcoin έρχεται από Ασία και συγκεκριμένα από την Κίνα, όπου ουκ ολίγοι το χρησιμοποιούν ως ένα μέσο να διώξουν τον πλούτο τους «κάτω από τις μύτες» των αρχών.
Ενδεικτικά, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου λαμβάνουν χώρα κεφαλαιακές εκροές κάθε μήνα από το 2015, με τα συναλλαγματικά αποθεματικά να έχουν υποχωρήσει τα 3 τρισ. δολάρια, ασκώντας μεγάλη πίεση στο τοπικό νόμισμα γουάν.
Για τους Κινέζους επενδυτές, το Bitcoin μπορεί να γίνει ένας τρόπος παράκαμψης των αυστηρών κινεζικών κανόνων περιορισμού της αξίας αγοράς συναλλάγματος ετησίως, καθώς και μια επένδυση αντιστάθμισης των απωλειών του κινεζικού γουάν.
Πάντως, οι εποπτικές αρχές της Κίνας θα μπορούσαν να περιορίσουν τις συναλλαγές Κινέζων σε Bitcoin απλά κατατάσσοντας το ψηφιακό νόμισμα στην κατηγορία «συναλλάγματος», κάτι που πρακτικά θα μείωνε την ετήσια επιτρεπόμενη αξία αγορών Bitcoin ανά πολίτη σε μόλις 50.000 δολάρια.
Μέρος της γοητείας που ασκεί το Bitcoin στους αγοραστές του είναι και η ανωνυμία που προσφέρει.
Σε μία προσπάθεια λοιπόν να σταματήσει τις εισροές κεφαλαίων σε Bitcoin, στις αρχές του 2017, η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή της Κίνας αποφάσισε να επιβάλει φόρο 0,2% επί των συναλλαγών στα ανταλλακτήρια Bitcoin.
Επίσης, νωρίτερα μέσα στο έτος, το νόμισμα έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να διαδοθεί περαιτέρω, όταν η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) δεν επέτρεψε τη δημιουργία Διαπραγματεύσιμου Ειδικού Κεφαλαίου (ETF) για το ψηφιακό νόμισμα, επικαλούμενη ότι το τρέχον μοντέλο στις αγορές είναι «απορυθμισμένο» σε ό,τι αφορά στους κανόνες διαπραγμάτευσης του Bitcoin.

«Φούσκα» ή περαιτέρω εκτόξευση

Το Bitcoin μοιάζει πολύ με τα μέχρι σήμερα «συμβατικά» δίκτυα πληρωμής, όπως οι πιστωτικές κάρτες ή το Paypal, αλλά διαφέρει για δύο πολύ σημαντικούς λόγους:
Πρώτον, είναι αποκεντρωμένο.
Τα δίκτυα των πιστωτικών καρτών Visa και το Paypal ανήκουν σε κερδοσκοπικές εταιρείες, και η διαχείρισή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει όφελος στους μετόχους.
Το δίκτυο Bitcoin δεν ανήκει σε κανέναν και δεν ελέγχεται από κανέναν.
Έχει δομή peer-to-peer, με εκατοντάδες υπολογιστές να συνεργάζονται για να επεξεργαστούν τις συναλλαγές σε Bitcoin.
Η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική του σημαίνει ότι είναι το πρώτο εντελώς ανοικτό χρηματοπιστωτικό δίκτυο του κόσμου, όπου όλοι κινούνται ανώνυμα.
Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται την άδεια κανενός ή βοήθεια για τη δημιουργία νέων οικονομικών υπηρεσιών βασισμένων στο Bitcoin!
Άρα, αν δεν υπάρξουν κάποια δραστικά μέτρα καταστολής από κάποιες αρμόδιες αρχές, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσιε την περαιτέρω διάδοσή -αύξηση στην τιμή- του.
Ωστόσο, δεν μπορεί να παραληφθεί ότι το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα «εργαλείο» από όσους θέλουν να ξεπλύνουν χρήμα από παράνομες δραστηριότητες κλπ, ή -ενδεχομένως- ως μέσο πληρωμής σε υπηρεσίες του «σκιώδους διαδικτύου».
Οπότε, σίγουρα δεν αποτελεί κάτι παράλογο το «κυνήγι» από τις αρχές.
Βέβαια, για να υπάρξει επιπλέον ενίσχυση του νομίσματος οι κυβερνήσεις πρέπει, μέσω των κατάλληλων τροποποιήσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο, να στηρίξουν το Bitcoin και την αγορά των ψηφιακών νομισμάτων γενικότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης