Τελευταία Νέα
Διεθνή

Osatsi (Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο): Γνωρίζει καλά τις θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό η Τουρκία

Osatsi (Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο): Γνωρίζει καλά τις θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό η Τουρκία

"Μόνο οι άνθρωποι του νησιού κρατούν τη μοίρα στα χέρια τους", τονίζει ο Ρώσος πρέσβης στην Λευκωσία, Stanislav Osatsi

Η Τουρκία γνωρίζει καλά τις θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό, ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης στην Λευκωσία, Stanislav Osatsi, ο οποίος και σημειώνει ότι για τη Ρωσία η μόνη καλή λύση θα είναι αυτή που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες σε χωριστά δημοψηφίσματα.
«Μόνο οι άνθρωποι του νησιού κρατούν τη μοίρα στα χέρια τους», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σημειώνοντας ότι «δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα προς το συμφέρον της ειρήνης στο νησί».
Όπως αναφέρει «ως πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο νησί, επιδιώκω ιδιαίτερα να εξασφαλίσω ότι η Ρωσία, με σωστές και στοχαστικές προσεγγίσεις, θα συμβάλει στην επίτευξη ειρηνικής λύσης μεταξύ των κοινοτήτων.
Τώρα φαίνεται ότι πολλά πράγματα είναι πια παρελθόν, οι Κύπριοι έχουν γίνει πιο ήρεμοι και λιγότερο συναισθηματικοί.
Ίσως έτσι πρέπει να είναι και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, το κυριότερο είναι να μη χάσετε την ευκαιρία να λύσετε τη σύγκρουση προς το συμφέρον της ειρήνης στο νησί.
Η ειρήνη απαιτείται τόσο από τους Ελληνοκύπριους όσο και από τους Τουρκοκύπριους και όχι από κάποιον άλλο».
Αναφερόμενος στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, που διεξάγονται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, χαρακτηρίζει τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων ως «το δυσκολότερο μέρος των διαπραγματεύσεων» και προσθέτει πως «στο Κραν Μοντάνα καταβάλλεται μια προσπάθεια γεφύρωσης πολύ διαφορετικών θέσεων των πλευρών σε αυτό το θέμα».
Για το ρόλο της Ρωσίας, αναφέρει ότι «είναι πάντα ο ίδιος» και «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιθυμούμε να συμβάλουμε σε ένα ευνοϊκό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Κληθείς να απαντήσει γιατί  θεωρεί ότι θα έπρεπε να ήταν παρόντα στο Κραν Μοντάνα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, απαντά ότι «καθώς οι παράμετροι της ολοκληρωμένης λύσης του κυπριακού προβλήματος – όταν θα επιτευχθεί – θα εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, πιστεύουμε ότι η παρουσία των πέντε μονίμων μελών στην παρούσα Διάσκεψη θα ήταν λογική».
Όπως τονίζει, «δεδομένου ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, εναπόκειται στις κοινότητες να αποφασίσουν ποιους θα προσκαλέσουν στη Διάσκεψη».
Η ιδέα, όπως αναφέρει, «δεν ήταν για να παρεμβαίνουν στη διαδικασία, αλλά για να εξετάζουν λεπτομερώς το τι συμφωνείται μεταξύ των μερών και να προνοούν ώστε οι συμφωνίες αυτές να επιτυγχάνονται χωρίς εξωτερική πίεση».
Για το θέμα των εγγυήσεων ο Ρώσος πρέσβης αναφέρει ότι οι θέσεις της Ρωσίας «συμπίπτουν με αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το δικαίωμα εγγυήσεως της ειρήνης και της σταθερότητας στον σύγχρονο κόσμο είναι το προνόμιο του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Σημειώνει δε, πως «οι κατηγορίες για τη Ρωσία ότι δεν επιθυμεί λύση μπορούν να θεωρηθούν ως μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή των ανθρώπων από την πολιτική των «φιστικιών» που επιδιώκουν ορισμένες δυτικές χώρες οι οποίες επιθυμούν να εντατικοποιήσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να επιβάλουν μια πρόωρη λύση στο Κυπριακό με κάθε κόστος».
Διαψεύδει ότι η  χώρα του φοβάται ότι το μεσογειακό φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και σημειώνει ότι η Ρωσία είναι υπέρ της διαφοροποίησης των διαδρομών στην ήπειρο.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως υπάρχουν «πολλά πλεονεκτήματα και προοπτικές για την Κύπρο που συνδέονται με την οικοδόμηση της βιομηχανίας φυσικού αερίου» και μάλιστα, «η έναρξη της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου στην Κυπριακή Δημοκρατία θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού, καθιστώντας το λιγότερο εξαρτημένο από τις εισαγωγές ενεργειακών πηγών».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης