Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόρο τιμής στον Helmut Kohl αποτίει σήμερα (1/7) το Ευρωκοινοβούλιο - Ομιλίες Clinton, Merkel και Macron

Φόρο τιμής στον Helmut Kohl αποτίει σήμερα (1/7) το Ευρωκοινοβούλιο - Ομιλίες Clinton, Merkel και Macron
Ο γερμανός πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με το ευρωπαϊκό όραμα, πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών.
Φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας Ηelmut Kohl αποτίει σήμερα (1/7) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο πριν τον ενταφιασμό του στη Γερμανία.
Ο γερμανός πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με το ευρωπαϊκό όραμα, πέθανε στις 16 Ιουνίου σε ηλικία 87 ετών.
Περισσότερες από 40 αντιπροσωπείες αναμένονται στο Στρασβούργο, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι παρόντες, τιμώντας τη μνήμη του.



O πρώην αμερικανός πρόεδρος Bill Clinton και ο ρώσος πρωθυπουργός Dmitri Medvedev είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα μιλήσουν για τον Kohl μετά «από αίτημα της χήρας του», ενώ παρόντες θα είναι η Theresa May, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός B Netanyahu και ο Ουκρανός ομόλογός του Petro Poroschenko.

Η τελετή θα διαρκέσει δύο ώρες από τις 11:00 ως τις 13:00 (τοπική ώρα, 12:00 με 14:00 ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια η σορός του Κολ θα μεταφερθεί στο Σπάιερ της Γερμανίας όπου θα ενταφιαστεί. Η οικογένεια του πρώην καγκελαρίου αρνήθηκε να πραγματοποιηθεί επίσημη κρατική κηδεία.
Η ιδέα της τελετής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, ο οποίος είναι ο μοναδικός εν ενεργεία Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει συνεργαστεί με τον Kohl. 
Ο καγκελάριος είχε συμπαθήσει τον νεαρό πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, τότε 41 ετών, στον οποίο είχε δώσει το παρωνύμιο «ο μικρός».
Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της που η ΕΕ διοργανώνεται μια τέτοια τελετή στη μνήμη ενός ηγέτη. Με αυτό τον τρόπο τιμά έναν από τους τρεις ηγέτες που έχει ανακηρύξει «επίτιμους πολίτες της Ευρώπης». Οι δύο άλλοι είναι ο Γάλλος Jean Monnet, που πέθανε το 1979 , και ο Jacques Delor που είναι ηλικίας 91 ετών.
Ο Helmut Kohl ήταν ένας μεγάλος Ευρωπαίος. Αγαπούσε το Στρασβούργο και την Αλσατία», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ρολάντ Ρις. Ωστόσο το Στρασβούργο δεν διοργανώνει την τελετή. Η πόλη φροντίζει μόνο για την ασφάλεια των αποστολών με σχεδόν 2.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες που έχουν σταλεί ως ενισχύσεις για την τελετή.
Ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμπλέκεται. «Πρόκειται για μια τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», υπογράμμισε ένας αξιωματούχος.
Το φέρετρο του Kohl θα φτάσει σήμερα το πρωί στο Στρασβούργο και θα τοποθετηθεί σε ένα σαλόνι στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλυμμένο από μια σημαία της ΕΕ. Στη συνέχεια οκτώ Γερμανοί στρατιώτες θα το μεταφέρουν στο ημικύκλιο.
Ακολούθως θα προβληθεί η ταινία «Helmut Kohl, ένας μεγάλος Ευρωπαίος», που αφηγείται τη ζωή του εκλιπόντος καγκελάριου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Em Macron και στη συνέχεια η Γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel θα εκφωνήσουν τις δύο τελευταίες ομιλίες.
Έπειτα από την τελετή στο Στρασβούργο το φέρετρο του Kohl θα καλυφθεί με τη γερμανική σημαία και θα μεταφερθεί με ελικόπτερο στο Λούντβιχσχάφεν, τη γενέτειρά του και θα διαπλεύσει τον Ρήνο για να φτάσει στο Σπάιερ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης