Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rabobank: Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να περιμένει περισσότερο από αναμένεται για την αύξηση των επιτοκίων

tags :
Rabobank: Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να περιμένει περισσότερο από αναμένεται για την αύξηση των επιτοκίων
Η απόφαση για τη μείωση του QE πιθανότατα οδηγείται από τεχνικούς παράγοντες, σε αντίθεση με ένα καλύτερο πλαίσιο πληθωρισμού
Η «επιθετική» ερμηνεία της πρόσφατης ομιλίας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, από την αγορά υπερ-αντιστάθμισε την πιο ήπια αντίδραση στις παρατηρήσεις που είχε κάνει ο κεντρικός τραπεζίτης νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Rabobank.
«Το ευρωπαϊκό ισοδύναμο του “taper tantrum” που πυροδότησε η ομιλία του Draghi ήταν ιδιαίτερα ορατό στις αγορές ομολόγων, οι οποίες σημείωσαν έντονη πτώση, και στην απότομη ανατίμηση του ευρώ, το οποίο ανήλθε στο 1,1445 έναντι του δολαρίου», αναφέρεται σε έκθεση της Rabobank.
«Στο μέτωπο της χρηματαγοράς, υπήρχαν επίσης συνέπειες», προστίθεται.
«Εμείς θα είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτή η κλίση της καμπύλης μπορεί να είναι κάπως υπερβολική.
Παρόλο που συμφωνούμε με την ερμηνεία της αγοράς ότι πιθανότατα θα ακολουθήσει μια ανακοίνωση για μείωση των μέτρων κατά το β’ εξάμηνο του έτους, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά μια ουσιαστικά πιο επιθετική στάση της ΕΚΤ απέναντι στα επιτόκια», αναφέρουν οι αναλυτές της Rabobank.
«Όπως έχουμε τονίσει, η απόφαση για τη μείωση των αγορών ομολόγων (QE) πιθανότατα οδηγείται τουλάχιστον μερικώς από τεχνικούς παράγοντες, σε αντίθεση με ένα καλύτερο πλαίσιο πληθωρισμού.
Η μείωση αυτή εντείνει τον κίνδυνο να παραμείνει ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και, ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ενδέχεται να αναγκαστεί να αποφύγει μια αύξηση των επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι έχει τιμολογήσει σήμερα η αγορά.
Πράγματι, στον βαθμό που η μείωση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ισχυρότερο ευρώ, σε υψηλότερα επιτόκια και σε πιστωτικά περιθώρια, αυτό υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο μιας αδικαιολόγητης σύσφιξης των οικονομικών συνθηκών», προστίθεται στην ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης