Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αύριο 30/6 η ψηφοφορία στη Bundestag για το «Ναι» στους γάμους ομοφυλοφίλων

Γερμανία: Αύριο 30/6 η ψηφοφορία στη Bundestag για το «Ναι» στους γάμους ομοφυλοφίλων
Ο «γάμος για όλους» διχάζει τη γερμανική κυβέρνηση
Αύριο 30 Ιουνίου 2017 θα διεξαχθεί στη γερμανική Βουλή (Bundestag) η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, με το πολιτικό θερμόμετρο να έχει ανέβει για τα καλά.
Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου με αντικείμενο την σχεδόν πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που πηγάζουν από το γάμο και σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Το νομοσχέδιό αυτό πηγαινοερχόταν τα τελευταία χρόνια στη Νομική Υπηρεσία της Βουλής για επεξεργασία αλλά κάθε φορά επέστρεφε άδοξα στους εμπνευστές του, ελλείψει πολιτικής βούλησης να πάρει τον δρόμο της νομοθετικής διαδικασίας.
Αυτήν τη φορά, βοηθούντος και του προεκλογικού κλίματος, το SPD μαζί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης φέρονται αποφασισμένοι να το περάσουν στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τώρα στη Γερμανία ισχύει νόμος που επιτρέπει το λεγόμενο συμβόλαιο δια βίου συντροφικότητας, βάσει του οποίου ήδη εξομοιώνονται σε πολλά σημεία τα ομόφυλα ζευγάρια με τα ετερόφυλα.
Πρόκειται στην ουσία για κάτι αντίστοιχο με το σύμφωνο συμβίωσης για ετερόφυλα ζευγάρια, που ισχύει στην Ελλάδα από το 2015. Με το νέο όμως γερμανικό νομοσχέδιο ο «γάμος για όλους» θα τελείται πλέον στα δημαρχεία, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους γάμους.
Μάλιστα, εντελώς αιφνιδιαστικά, κατά την παρουσίαση προχθές των πεπραγμένων του SPD, ως κόμματος της συγκυβέρνησης, ο πρόεδρός του Martin Schulz ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να έρθει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο προς ψήφιση και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία.
Η ημερομηνία ορίστηκε τελικά για αύριο, τελευταία ημέρα των εργασιών της Βουλής πριν κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η ηγεσία της Κ.Ο. του κόμματος ζήτησε εγγράφως από τους βουλευτές να μην λείψει κανείς από την ψηφοφορία.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η ίδια η Angela Merkel, αν και αντίθετη με την όλη ιδέα, σε χαλαρή συζήτηση που διοργάνωσε τις προάλλες το περιοδικό Brigitte, ήρε την κομματική πειθαρχία και ξεκαθάρισε ότι ο κάθε βουλευτής της παράταξής της ξεχωριστά μπορεί να ψηφίσει κατά συνείδηση.
Ακολούθησε καταιγισμός αντιδράσεων βουλευτών από τη συντηρητική πτέρυγα του CDU, που βλέπουν τον «γάμο για όλους» ως κίνδυνο διάλυσης των παραδοσιακών κοινωνικών δομών.
Η Καγκελάριος εξέφρασε την λύπη της για το ότι ο «γάμος για όλους» προκαλεί «αναίτια διαμάχη» και αναδεικνύεται σε κομματική διαμάχη, τη στιγμή που θα είχε ρεαλιστικές πιθανότητες για υπερκομματική συναίνεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης