Τελευταία Νέα
Διεθνή

Constancio (EKT): Η υποτονικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται χειρότερη απ' ότι νομίζουμε

Constancio (EKT): Η υποτονικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται χειρότερη απ' ότι νομίζουμε
Η ΕΚΤ έχει αρχίσει να αναρωτιέται αν θα έπρεπε να λάβει υπόψη άλλες μεταβλητές ώστε να έχει ακριβέστερη εικόνα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης
Η διαφορά μεταξύ των σημερινών και των δυνητικών επιπέδων παραγωγής στην οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από την αρχική σκέψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της, Vitor Constancio.
«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι εγχώριοι παράγοντες του πληθωρισμού που ξεκινούν με τις αυξήσεις των μισθών και του κόστους και στη συνέχεια και με τις αποφάσεις σχετικά για τις τιμές δεν ανταποκρίνονται με τον τρόπο που θα περιμέναμε βάσει των κοινών εκτιμήσεών μας για αυτή τη χαλαρότητα.
Έτσι πρέπει να αναρωτηθούμε: είναι σωστά αυτά τα μέτρα για την χαλάρωση της οικονομίας;» δήλωσε ο Constancio, μιλώντας στο CNBC.
Για το λόγο αυτό, το διοικητικό συμβούλιο είχε αρχίσει να αναρωτιέται αν θα έπρεπε να λάβει υπόψη άλλες μεταβλητές ώστε να έχει ακριβέστερη εικόνα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.
Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι «εάν θέλουμε ο πληθωρισμός να φτάσει το στόχο του 2%, τότε πρέπει να επιμένουμε στον τύπο της νομισματικής πολιτικής που έχουμε υιοθετήσει».
Σε ό,το αφορά στην αμφιλεγόμενη χρήση κρατικής βοήθειας για την διάσωση δύο τραπεζών της Βενετίας, ο κ. Constancio αρνήθηκε ότι υπήρχε προνομιακή μεταχείριση που να παραβίαζε τους υφιστάμενους κανόνες της Ε.Κ.Τ.
Ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας υποστήριξε πως οι αποφάσεις για τις ιταλικές τράπεζες ελήφθησαν σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ένωσης για τις κρατικές βοήθειες και τις εκκαθαρίσεις τραπεζών:
«Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά από την περίπτωση προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης που προβλέπει ο νόμος.
Όλα έγιναν σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης