Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shilling (αναλυτής): Το πετρέλαιο είναι σε μια bear αγορά - Σύντομα θα ακολουθήσουν οι αμερικανικές μετοχές

Shilling (αναλυτής): Το πετρέλαιο είναι σε μια bear αγορά - Σύντομα θα ακολουθήσουν οι αμερικανικές μετοχές
O S&P 500 τείνει να αυξάνεται όταν ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου και να υποχωρεί όταν μειώνεται όταν το αργό υποχωρεί
Με αφορμή την αλλαγή του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, ο Gary Shilling, σημαίνων οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτή αναφέρεται με άρθρο του στο Bloomberg, στο ενδεχόμενο η αλλαγή πολιτικής να οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση το πετρέλαιο.
Ειδικότερα, ο βασιλιάς Salman της Σαουδικής Αραβίας πρόσφατα όρισε τον γιο του Mohammed bin Salman ως διάδοχο του θρόνου.
Ο 31χρονος πρίγκιπας σκοπεύει να εκσυγχρονίσει το βασίλειο προχωρώντας σε οικονομική μεταρρύθμιση και διαφοροποιώντας την οικονομία από το πετρέλαιο, μέσω της αυξημένης δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα και των ξένων επενδύσεων.
«Το εικονικό του σχέδιο είναι προφανώς μια αντίδραση στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου» αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια αλλαγή πολιτικής.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σχεδόν το 80% των κρατικών εσόδων προέρχεται από χρήματα πετρελαίου.
Οι Σαουδάραβες απολαμβάνουν έναν άνετο τρόπο ζωής, που υποστηρίζεται από έσοδα από το πετρέλαιο.
Την ίδια στιγμή, η ανεργία για άτομα μεταξύ 15 και 24 ετών είναι στο 31%, ενώ το ΑΕΠ μειώνεται από το 2014.
«Ακόμη και αν επιτύχει το σχέδιο του Mohammed bin Salman, μπορεί να είναι πολύ αργά, λόγω της περαιτέρω μείωσης των τιμών αλλά και των επακόλουθων αρνητικών επιπτώσεων στις αμερικανικές μετοχές.
Σύμφωνα με τον Shilling, η προγενέστερη πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει στα 10-20 δολ. ανά βαρέλι εξακολουθεί να ισχύει.
Μια πτώση σε αυτό το επίπεδο θα ήταν ένα οικονομικό σοκ που θυμίζει την κατάρρευση του τεχνολογικού κλάδου στα τέλη της δεκαετίας του 1990 που προκάλεσε την ύφεση του 2001.
Φυσικά, οι τιμές θα ανακάμψουν.
Όμως, με την παραγωγικότητα στον ενεργειακό τομέα να σημειώνει πτώση η τιμή ισορροπίας του πετρελαίου θα μπορούσε να κυμανθεί στα 40 δολάρια ανά βαρέλι, αρκετά κάτω από την τιμή που υπήρχε όταν πραγματοποιήθηκαν πολλές προηγούμενες ενεργειακές επενδύσεις.
Την ίδια στιγμή, η Αμερική μειώνει γρήγορα την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας, αλλά εξακολουθεί να εισάγει το 40% του αργού πετρελαίου που καταναλώνεται στις ΗΠΑ.
Έτσι, η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι επωφελής για την οικονομία των ΗΠΑ καθώς ο φόρος που καταβάλλεται στους ξένους παραγωγούς μειώνεται.
Παρέχει στους καταναλωτές περισσότερη αγοραστική δύναμη καθώς μειώνονται οι τιμές της βενζίνης και μειώνει το κόστος των εισαγωγών ενέργειας των επιχειρήσεων.
Παρ' όλα αυτά, όμως, οι τιμές του αργού πετρελαίου δεν θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των τιμών των αμερικανικών μετοχών.
Κι αυτό γιατί, ο S&P 500 τείνει να αυξάνεται με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και να μειώνεται όταν υποχωρεί το αργό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης