Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Πιέσεις σε Dow Jones και S&P 500 από τη νέα «βουτιά» του πετρελαίου

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Πιέσεις σε Dow Jones και S&P 500 από τη νέα «βουτιά» του πετρελαίου
Το αργό υποχώρησε κατά 2,3%, στα 42,53 δολ. ανά βαρέλι - το χαμηλότερο επίπεδο των 10 τελευταίων μηνών
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα (21/6/2017) η Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να δέχονται πιέσεις από τη νέα «βουτιά» του πετρελαίου, ενώ ο Nasdaq έλαβε ώθηση από την άνοδο του τεχνολογικού κλάδου και έκλεισε με κέρδη.
Ειδικότερα, ο Dow Jones Industrial average υποχώρησε κατά 0,27% και έκλεισε στις 21.410,03 μονάδες, με τη μετοχή της Caterpillar να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες (-3,34%).
Ο S&P 500 έκλεισε κατά 0,06% χαμηλότερα, στις 2.435,61 μονάδες, με τον ενεργειακό κλάδο να καταγράφει απώλειες 1,6%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,74% και έκλεισε στις 6.233,95 μονάδες.


Το σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 43 δολ. ανά βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, εν μέσω των ανησυχιών σχετικά με την αύξηση των αποθεμάτων.
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχώρησαν κατά 0,98 δολ. ή 2,3%, στα 42,53 δολ. ανά βαρέλι - το χαμηλότερο επίπεδο των 10 τελευταίων μηνών.
To Brent διολίσθησε κατά 1,60 δολ., ή πάνω από 3%, στα 44,22 δολ. ανά βαρέλι - το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2016.


Τα χθεσινά (20/6) προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου παρείχαν μία μεικτή εικόνα για την αγορά στις ΗΠΑ, καθώς, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε πτώση στα αποθέματα πετρελαίου, τα αντίστοιχα της βενζίνης σημείωσαν άνοδο για ακόμα μία εβδομάδα.
Σήμερα, η αμερικανική Διεύθυνση Πληροφοριών για την Ενέργεια ανέφερε στην εβδομαδιαία της έκθεση ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουνίου.
Οι αναλυτές ανέμεναν μια μείωση των ακαθάριστων αποθεμάτων περίπου κατά 2,2 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, επιπλέον πιέσεις φαίνεται ότι ασκούν προς το πετρέλαιο και οι διοικητικές αλλαγές στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες ενδέχεται να συνδέονται με την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα απέναντι στον Κατάρ.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, ο ΟΠΕΚ εξετάζει την περαιτέρω εμβάθυνση των περικοπών του στην παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αυξανόμενης παραγωγής στις ΗΠΑ.
Επισημαίνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 20% από την αρχή του 2017, παρουσιάζοντας τη χειρότερη απόδοση για τους πρώτους έξι μήνες του έτους μετά το 1997, με αποτέλεσμα το εν λόγω εμπόρευμα να βρίσκεται πλέον στην περιοχή της «bear» αγοράς.
Η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τον χαμηλό πληθωρισμό, που θα μπορούσε να αποτρέψει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) από μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων ή από την εκκίνηση της συρρίκνωσης του ισολογισμού της.
Σημειώνεται ότι ο S&P 500 ενισχύεται περίπου κατά 9% από την αρχή του 2017, κυρίως χάρη στον κλάδο τεχνολογίας.
Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν «εκτοξευτεί» σχεδόν κατά 20% φέτος, καθώς οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης καταγράφουν ισχυρά κέρδη.
Η άνοδος του τεχνολογικού κλάδου έχει ωθήσει υψηλότερα και τον Nasdaq, που ενισχύεται κατά 15% από την αρχή του έτους.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης