Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κοινοπραξία Bain Capital ο μεγάλος «νικητής» για την αγορά της θυγατρικής της Toshiba, NAND

Η κοινοπραξία Bain Capital ο μεγάλος «νικητής» για την αγορά της θυγατρικής της Toshiba, NAND
Το mega deal να ξεπερνά τα 18 δισ. δολάρια!
Η κοινοπραξία Bain Capital θα αγοράσει εν τέλει την μονάδα κατασκευής τσιπ της Toshiba, την NAND (η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, πίσω από την Qualcomm!), έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων με επενδυτές – μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, με το mega deal να ξεπερνά τα 18 δισ. δολάρια.
Βέβαια, για την οριστική υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Toshiba και Bain Capital υπάρχουν ορισμένα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, καθώς η Western Digital, η οποία είναι συνεργάτιδα του ιαπωνικού κολοσσού, έχει ασκήσει έφεση κατά της συμφωνίας.
Η κοινοπραξία υποστηρίζεται από την ιαπωνική κυβέρνηση.
Η πώληση της NAND κρίνεται ζωτικής σημασίας για την Toshiba, η οποία έκανε γνωστό στις 11 Απριλίου 2017 πως υπέστη καθαρές ζημίες ύψους 648 δισ. γεν (5,9 δισ. δολαρίων) το δ’ 3μηνο του 2016, λόγω των πυρηνικών της εγκαταστάσεων της θυγατρικής Westinghouse Electric, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μάλιστα, ο τεχνολογικός κολοσσός είπε πως τίθεται πλέον ακόμα και ζήτημα βιωσιμότητας!
Η έκθεση για τα οικονομικά αποτελέσματα δεν υπεγράφη τότε από τους πιστωτές της εταιρείας, οι οποίοι μελετούν ακόμα τις ζημίες της Westinghouse.
Βέβαια, οι ζημίες δεν θα σταματήσουν στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, με τις προβλέψεις να μιλούν για επιπλέον 5,6 δισ. δολάρια το α’ 3μηνο του τρέχοντος έτους.
Την ίδια στιγμή, ο τεχνολογικός γίγαντας ταλαιπωρείται από λογιστικό σκάνδαλο ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.
Η ιαπωνική κυβέρνηση δε σχεδιάζει να στηρίξει την Toshiba στις οικονομικές της δυσκολίες, ενώ την ίδια στιγμή διαμηνύει πως οι εγχώριες Αρχές θα παρακολουθήσουν πολύ στενά την πώληση των δραστηριοτήτων τσιπς της γιγαντιαίας τεχνολογικής.
Μάλιστα, είχε εμφανιστεί έτοιμη να μπλοκάρει την πώληση των δραστηριοτήτων της NAND (είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο!) σε μη εγχώριους επενδυτές, επικαλούμενη αυξημένο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.
Οι ανησυχίες πηγάζουν από το γεγονός ότι τα τσιπς της κολοσσιαίας τεχνολογικής εταιρείας βρίσκονται στο επίκεντρο της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης και των συνδεδεμένων συσκευών, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος της Ιαπωνίας από μία «εχθρό» της χώρας.
Στις 29 Μαρτίου 2017 η Toshiba την αναμενόμενη αίτηση για υπαγωγή των πυρηνικών της δραστηριοτήτων στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, περί προστασίας από τους πιστωτές, αποτιμώντας έτσι τις συνολικές ζημίες για την Westinghouse στα 9,8 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης