Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk: Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι σιγά - σιγά γυρίζουμε σελίδα

Tusk: Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι σιγά - σιγά γυρίζουμε σελίδα
«Είμαστε μάρτυρες της επιστροφής της Ε.Ε. ως λύσης και όχι ως προβλήματος»
«Το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα συνεδριάσουμε είναι διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων μηνών, οπότε οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονταν σε άνοδο.
Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ήπειρο φαίνεται ότι δείχνουν πως σιγά- σιγά γυρίζουμε σελίδα», είναι το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Donald Tusk, στην πρόσκληση των ηγετών της Ε.Ε. για την αυριανή (22 Ιουνίου 2017) Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα είναι η πρώτη για τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Emmanuel Macron.
«Είμαστε μάρτυρες της επιστροφής της Ε.Ε. ως λύσης και όχι ως προβλήματος», αναφέρει ο Πολωνός αξιωματούχος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε».
Η αυριανή –τελευταία πριν από το καλοκαίρι– Σύνοδος πραγματοποιείται με φόντο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit αυτήν την εβδομάδα αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως είναι η αποχώρηση των Η.Π.Α. από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Οι «28» αναμένεται να συμπεριλάβουν στα συμπεράσματα μια σαφή δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με άλλους εταίρους, όπως είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σε ό,τι αφορά στο Brexit, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κα Theresa May αναμένεται αύριο κατά τη διάρκεια του δείπνου να τοποθετηθεί σχετικά με το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενδέχεται να παρουσιάσει και τη διαπραγματευτική θέση της σε ό,τι αφορά την πρώτη προτεραιότητα των διαπραγματεύσεων, που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών στις δύο πλευρές της Μάγχης.
Βέβαια, οι «27» ομόλογοί της για ακόμα μία φορά δεν σκοπεύουν να μπουν σε διάλογο μαζί της, παραπέμποντας την όποια επί της ουσίας συζήτηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έχει οριστεί.
Ως εκ τούτου, μόλις ολοκληρώσει η κα May την ενημέρωσή της, θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και οι «27» θα ανταλλάξουν απόψεις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης