Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Λύση στο χρέος για να μπει τέλος στο ελληνικό δράμα - Οριστικά εκτός το QE

tags :
Bloomberg: Λύση στο χρέος για να μπει τέλος στο ελληνικό δράμα - Οριστικά εκτός το QE
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή στο QE δεδομένου ότι δεν ήταν ποτέ σίγουρη
Αξιόπιστη λύση για το χρέος ώστε να μπει ένα τέλος στο «δράμα» και την πολύμηνη αβεβαιότητα θα επιδιώξει η Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Το Eurogroup αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα ομόλογα ύψους 7 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο.
Ωστόσο το κρίσιμο ζήτημα είναι η σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνει το Bloomberg.
Το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να μπει στο πρόγραμμα , ωστόσο οι δανειστές εμφανίζονται διστακτικοί, παρά τη γενική παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Εκτιμώ ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι πολύ υψηλές", τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο της Χάγης.
 "Νομίζω πως θα το λύσουμε αυτό και το ΔΝΤ θα πάρει μια θετική απόφαση".
Πολλά κράτη με οδηγόν τη Γερμανία επιμένουν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για επιπλέον βοήθεια.
Ο κύριος συμβιβασμός που έχει συζητηθεί είναι το ΔΝΤ να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα αλλά να μείνει εκτός της χρηματοδότησης έως ότου διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αυτό θα επέτρεπε στο ταμείο να τηρήσει τους κανόνες τους δίνοντας παράλληλα στα κράτη-μέλη την κάλυψη που χρειάζονται για να εκταμιεύσουν περισσότερα κεφάλαια προς την Αθήνα.
Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, είναι απίθανο αυτός ο συμβιβασμός να καταστήσει την Ελλάδα επιλέξιμη για το QE της ΕΚΤ - εξέλιξη η οποία θα ενίσχυε τις τιμές των ομολόγων και θα διευκόλυνε την επιστροφή της στις αγορές.
Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη και ένας παρόμοιος συμβιβασμός απορρίφθηκε τον προηγούμενο μήνα, σημειώνει το Bloomberg.
 Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή στο QE δεδομένου ότι δεν ήταν ποτέ σίγουρη και πρόσθεσαν πως πολύ λίγα από τα ομόλογά της είναι επιλέξιμα.
Εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο μιας ενισχυμένης καταβολής κεφαλαίων ώστε να δοθεί στην Αθήνα ένα buffer στην περίπτωση που θέλει να επιχειρήσει την έξοδο στις αγορές.
Τέλος το Bloomberg αναφέρει ότι η Αθήνα «δείχνει» τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, εφόσον ναυαγήσει το σημερινό Eurogroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης