Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Πόσο πρόθυμη είναι η πΓΔΜ να τα βρει με την Ελλάδα; - Οι επιθυμίες της Ρωσίας

DW: Πόσο πρόθυμη είναι η πΓΔΜ να τα βρει με την Ελλάδα; - Οι επιθυμίες της Ρωσίας
Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα (14/6/2017) ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων
Στο θέμα που έχει προκύψει με την αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ αναφέρεται η Deutsche Welle με αφορμή και την επίσκεψη του Nikola Dimitrov, υπουργού Εξωτερικών της χώρας στην Αθήνα.
Η πΓΔΜ προσπαθεί από το 1999 για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει λόγω της διαμάχης με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.
Έτσι η ύψωση της σημαίας του Μαυροβουνίου τις προάλλες έξω από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μετά από μόλις μια δεκαετία θύμισε στους ηγέτες των Σκοπίων ότι το όνειρό τους για ένταξη στις δυτικές δομές άμυνας έχει μείνει ακόμη στον κόσμο της φαντασίας.
«Ήμασταν πρώτοι και τώρα είμαστε τελευταίοι και μόνοι», δήλωσε διπλωμάτης της FYROM υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Αισθανόμαστε πολύ λυπημένοι γι' αυτό».
Όμως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Zoran Zaev, που πήρε την τύχη της χώρας του στα χέρια μετά από μήνες ακυβερνησίας, δεν φαίνεται καθόλου λυπημένος. Από την αρχή δεν έκρυψε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ανήκουν στις απόλυτες προτεραιότητες του και ότι θέλει να είναι δημιουργικός τελειώνοντας τη διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα.

Η επίσκεψη του Dimitrov στην Αθήνα

Εν τω σήμερα (14/6/2017) θα βρίσκεται στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Nikola Dimitrov, προκειμένου να προωθήσει μια κοινά αποδεκτή λύση σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων.
Διπλωματικές πηγές και δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ως πιο πιθανή ονομασία το Άνω Μακεδονία ή το Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι είναι σημαντικό για τα Δυτικά Βαλκάνια να είναι σταθερά και ασφαλή, κάνοντας αναφορά στις ισχυρές πιέσεις της Ρωσίας, όπως και στην περίπτωση του Μαυροβουνίου.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), ένας συνεταιρισμός αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας, δημοσίευσε έρευνα βασισμένη σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων. «Πριν από 9 χρόνια παρατήρησαν εντατικοποίηση των μυστικών δραστηριοτήτων των Ρώσων», λέει στη DW ο ρεπόρτερ Όμπρει Μπέλφορν, «με τη χρήση πληρωμένων δημοσιευμάτων υπέρ του Κρεμλίνου και με προσπάθειες επηρεασμού τοπικών πολιτικών ώστε να μη στηρίζουν τη στροφή της χώρας προς τη Δύση.
«Ο στόχος της Ρωσίας στην περιοχή είναι να την εξοστρακίσει από τη δυτική τροχιά, να την κρατήσει εκτός παιγνιδιού περιορίζοντας τη νατοϊκή επιρροή». Ένα από τα μυστικά έγραφα αναφέρεται στον Ρώσο πρέσβη στα Σκόπια, περιγράφοντας ως στόχο του τη δημιουργία ζώνης στρατιωτικά ουδέτερων χωρών στα Βαλκάνια, περιλαμβανομένων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της FYROM και της Σερβίας.
Πηγή του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε στην DW ότι η συμμαχία έχει δικές πληροφορίες για ρωσικές προσπάθειες να περιορίσουν τις προόδους στην πΓΔΜ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης