Τελευταία Νέα
Διεθνή

Norges Bank: Η Νορβηγία μπορεί να αντέξει μία νέα πετρελαϊκή κρίση – Πιο ανθεκτικές οι εταιρείες

Norges Bank: Η Νορβηγία μπορεί να αντέξει μία νέα πετρελαϊκή κρίση – Πιο ανθεκτικές οι εταιρείες
Η Norges διαπιστώνει πως η κατάσταση των επιχειρήσεων σε περιφέρειες και βιομηχανίες δείχνει σήμερα μια ευρεία βελτίωση
Η Νορβηγία μπορεί να ανακάμψει παρά μία ενδεχομένη νέα πτώση στις τιμές πετρελαίου, με τις επιχειρήσεις να έχουν πλέον μεγαλύτερη εξάρτηση από την τοπική οικονομία σε σχέση με πριν την πετρελαϊκή κρίση, αναφέρει η έρευνα της κεντρικής τράπεζας της σκανδιναβικής χώρας (Norges Bank).
Η Norges διαπιστώνει πως η κατάσταση των επιχειρήσεων σε περιφέρειες και βιομηχανίες δείχνει σήμερα μια ευρεία βελτίωση, που βασίζεται τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζήτηση, ενώ, επιπλέον, υπάρχουν σημάδια ότι το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα έχει εξαπλωθεί στις πετρελαϊκές περιοχές, στα νοτιοδυτικά της χώρας.
«Η βελτίωση βασίστηκε σε πολλούς τομείς και σηματοδοτεί ότι η συρρίκνωση της βιομηχανίας πετρελαϊκών υπηρεσιών, έχει τελειώσει.
Η Norges Bank είναι πιθανό να άρει την πρόβλεψη για τις επιδόσεις στο ΑΕΠ, με την επερχόμενη απόφαση για τα επιτόκια την 22α Ιουνίου», δήλωσε σχετικά η Erica Blomgren, αναλυτής της SEB στο Όσλο.
Η οικονομία της σκανδιναβικής χώρας είχε «βυθιστεί» το 2016, ωστόσο οι ισχυρές πολιτικές και το ασθενέστερο εγχώριο νόμισμα συνέβαλαν στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων που προέκυψαν από την ύφεση του πετρελαϊκού κλάδου, περιορίζοντας έτσι τις δευτερογενείς επιπτώσεις.
Η ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου από τις αρχές του 2016, πρόσφερε ανακούφιση.
Ενδεικτικά, η Fitch εκτιμά πως θα συνεχιστούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης με ποσοστά 1,6% και 2,0% για τα έτη 2017 -2018 αντίστοιχα.
Επίσης προβλέπει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που θα κυμανθεί στο 2,5% για το 2017 και στο 2,1% για το 2018.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης