Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Τρίζει η καρέκλα της May μετά τη συμφωνία με τους Ενωτικούς της Β. Ιρλανδίας

Deutsche Welle: Τρίζει η καρέκλα της May μετά τη συμφωνία με τους Ενωτικούς της Β. Ιρλανδίας
H μακροημέρευσης Βρετανίδας πρωθυπουργού αμφισβητείται καθώς είναι πλέον όμηρος των Ιρλανδών Ενωτικών του DUP
Τρίζει η καρέκλα της Theresa May όσο περνούν οι μέρες και υπολογίζονται τα ανταλλάγματα που ζητούν οι Ενωτικοί της Β. Ιρλανδίας για να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εύθραυστη κυβέρνηση της.
Όπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle "η μακροημέρευσης Βρετανίδας πρωθυπουργού αμφισβητείται καθώς είναι πλέον όμηρος των Ιρλανδών Ενωτικών του DUP".
Σύμφωνα με αναλυτές, οι Ιρλανδοί Προτεστάντες, ζητούν διασφαλίσεις από την May σε μια σειρά ζητήματα.
Παρά τον ακραίο συντηρητισμό τους σε κοινωνικά θέματα, όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα στην έκτρωση, καθώς και τον ευρωσκεπτικισμό του, το DUP τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση, υπέρ των ανοιχτών συνόρων με την Ιρλανδία, κατά της πολιτικής της λιτότητας, υπέρ της ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους.
Θέλει τη διατήρηση του triple lock, της πάγιας ετήσιας αύξησης κατά 2.5% της κρατικής σύνταξης, ασχέτως του ύψους του πληθωρισμού, καθώς επίσης και του καθολικού επιδόματος θέρμανσης.
Η May θα αναγκαστεί να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις σε ένα κόμμα που παρά του ότι πήρε μόνο 300.000 ψήφους με βάση το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα κρατά τον μαγικό αριθμό των 10 βουλευτών τον οποίο έχει ανάγκη για να παραμείνει πρωθυπουργός.
Για πόσο; Είναι προς το παρόν άγνωστο.
Ωστόσο κοινή εκτίμηση των πάντων, είναι ότι η Theresa May και αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαρκέσουν πάνω από ένα χρόνο.
Ο Graham Breindy, στέλεχος του Συντηρητικού κόμματος, δήλωσε πριν από λίγο ότι προσφυγή σε νέες εκλογές είναι μία από τις δύο εναλλακτικές, αν και δεν υπάρχει διάθεση για νέα προσφυγή στις κάλπες.
Βεβαίως υπάρχει και η καυτή πατάτα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κανείς σε αυτή τη φάση δεν θέλει να κρατήσει.
Το βέβαιο, πάντως, είναι πως το σκληρό Brexit, το οποίο είχε κάνει προεκλογική σημαία η πρωθυπουργός, δεν ισχύει πλέον.
Το πήραν μαζί τους οι εμπνευστές του, οι δυο τοξικοί σύμβουλοί της, Nick Timothy και Fiona Hill, οι οποίοι παραιτήθηκαν χθες Σάββατο, μετά από απαίτηση σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου και βουλευτών.
Από δω και στο εξής και για όσο διαρκέσει, η πρωθυπουργός θα εγκαταλείψει τη μυστικοπάθεια, την αδιαφάνεια, το Εγώ της και θα αναγκασθεί να συνεργάζεται και να λαμβάνει συλλογικά τις αποφάσεις με τους υπουργούς της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης