Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Δημοτικές εκλογές στην Ιταλία σε πάνω από 1.000 πόλεις σήμερα (11/6)

Reuters: Δημοτικές εκλογές στην Ιταλία σε πάνω από 1.000 πόλεις σήμερα (11/6)
Θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές στις 25/6 σε όσους δήμους δεν πάρει κάποιος υποψήφιος πάνω από 50%
Oι Ιταλοί εκλέγουν δημάρχους σήμερα Κυριακή 11/6 σε ένα τεστ για την υποστήριξη και τη δυναμική των κομμάτων εν όψει των βουλευτικών εκλογών που κανονικά είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2018, όπως μεταδίδει το Reuters.
Περίπου 9 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν δημάρχους σε πάνω από 1.000 πόλεις, με τις επαναληπτικές εκλογές να είναι προγραμματισμένες για τις 25 Ιουνίου σε όσους δήμους δεν καταφέρει κάποιος υποψήφιος να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων.
Το πολιτικό κλίμα έγινε ακόμα πιο εχθρικό λίγο πριν τις σημερινές εκλογές, εξαιτίας μίας συμφωνίας για την εκλογική μεταρρύθμιση που χάλασε την τελευταία στιγμή με βαρείς χαρακτηρισμούς ανάμεσα σε εκπροσώπους των κομμάτων.
Η κατάρρευση αυτής της συμφωνίας μείωσε τις πιθανότητες για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2017, αλλά ο συνασπισμός του Paolo Gentiloni είναι εύθραυστος και οι αναλυτές δεν μπορούν να τις αποκλείσουν και κατηγορηματικά.
Παρά το γεγονός ότι η σημερινή ψηφοφορία είναι η τελευταία πριν τις γενικές εκλογές, οι τοπικοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο, κι έτσι μπορεί οι δημοτικές εκλογές να μην αποδώσουν την πραγματική δυναμική των κομμάτων.
Σε πολλές περιπτώσεις, άλλωστε, τα κόμματα έχουν "κρυφτεί" πίσω από συνασπισμούς πολιτών και δεν κατεβάζουν τους κομματικούς τους υποψήφιους.
Η μεγαλύτερη πόλη που αναμένεται να γίνει μεγάλη μάχη είναι το Παλέρμο, όπου ο απερχόμενος δήμαρχος Leoluca Orlando και πολέμιος της μαφίας στηρίζεται από το Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), που είναι στην κυβέρνηση και άλλα κεντροαριστερά κόμματα, ενώ οι αντίπαλοί του είναι από την κεντροδεξιά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Στη Γένοβα αναμένεται να είναι επίσης αμφίρροπες οι εκλογές, όπου η κεντροδεξιά προσδοκά να πάρει τη σκυτάλη από την αριστερά. Το λιμάνι της βόρειας Ιταλίας είναι και η γενέτειρα του Beppe Grillo, ιδρυτή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Η κεντροδεξιά που κυριαρχείται από τη Λέγκα του Βορρά και το κόμμα του Berlusconi Forza Italia είναι φαβορί στη Βερόνα και η κεντροαριστερά επικρατέστερη στη L' Aquilla, πρωτεύουσα της περιοχής Abruzzo.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δίνει μάχη σώμα με σώμα με το PD σε εθνικό επίπεδο, αλλά συνήθως δεν τα πάει καλά σε τοπικές εκλογές και αναμένεται να κερδίσει λίγους δήμους αυτή την Κυριακή 11/6.
Στην Πάρμα ένας δήμαρχος που εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2012 με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά τώρα κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, είναι και πάλι το φαβορί κόντρα στους υποψήφιους των Πέντε Αστέρων, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς.
Τα exit poll θα ανακοινωθούν όταν κλείσουν οι κάλπες στις μεγάλες πόλεις, δηλαδή, στις 23:00 (μεσάνυχτα για την Ελλάδα) και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα αναμένονται 45 λεπτά αργότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης