Τελευταία Νέα
Διεθνή

Skynews: To θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε θα πέσει η May - Μη βιώσιμη η όποια κυβέρνηση σχηματίσει

Skynews: To θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε θα πέσει η May - Μη βιώσιμη η όποια κυβέρνηση σχηματίσει
Η Μay δεν έχει την πλειοψηφία και θα πρέπει να περάσει μία σειρά αμφιλεγόμενων νόμων για το Brexit
Στην κυβέρνηση μεν, χωρίς πραγματική εξουσία δε, περιγράφει με μία πρόταση το πώς έχει η κατάσταση για την Theresa May μετά τις βρετανικές εκλογές ο πολιτικός συντάκτης του Skynews Faisal Islam.
Ο ίδιος εκτιμά και ότι η βιασύνη της να διορίσει και πάλι άμεσα τους πέντε κορυφαίους υπουργούς της, συμπεριλαμβανομένου και του Philip Hammond, δείχνει ότι τα χέρια της δεν είναι ούτε σταθερά, ούτε δυνατά.
Ένας διευρυμένος ανασχηματισμός είχε σχεδιαστεί, αλλά τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί και αξίζει να θυμηθεί κανείς πώς ήταν διαμορφωμένη η κατάσταση πριν τις πρόωρες εκλογές.
Η Μay είχε κληρονομήσει μία πλειοψηφία 12 εδρών από τον Cameron και την έχασε.
Είχε διακηρύξει ότι ήθελε μία διευρυμένη πλειοψηφία για να περιορίσει τη δυνατότητα παρέμβασης της Βουλής των Λόρδων, που πλέον μπορεί, όμως, να την μπλοκάρει νομοθετικά, εφόσον δεν διαθέτει την πλειοψηφία, σε θέματα όπως η αποχώρηση από την ενιαία αγορά και η τελωνειακή ένωση.
Ακόμα και ένας κυβερνητικός συνασπισμός με το βορειοιρλανδικό κόμμα DUP αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από κάποιους Συντηρητικούς βουλευτές, για τις θέσεις αυτού του κόμματος σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
Η πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα πάει πιο δυνατή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά πλέον το Παρίσι, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες ξέρουν ότι είναι αποδυναμωμένη.
Οπότε τι θα γίνει όταν η ΕΕ ζητήσει δεκάδες δισ. στερλίνες για την αποχώρηση της Βρετανίας;
Έχει η May μία εντολή για να φύγει χωρίς συμφωνία;
Αν ο χρόνος τελειώσει, το Κοινοβούλιο θα επεκτείνει τη συμφωνία;
H Βουλή των Λόρδων νιώθει υποχρεωμένη να εγκρίνει το νομοσχέδιο κατάργησης;
Η πρωθυπουργός έχει προβλήματα γιατί της λείπουν βουλευτές.
Αρκετοί είναι εκνευρισμένοι με την προεκλογική εκστρατεία που δεν είχε όραμα, αλλά ένα στρατηγικό λάθος.
Η στρατηγική της May ήταν να προσεταιριστεί τους "πολίτες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα" και να επικρατήσει έτσι των Εργατικών που βασίζονταν στην τάξη των εργαζόμενων.
Αλλά την Πέμπτη 8/6 η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και οι νέοι, αλλά και αρκετοί ψηφοφόροι των Συντηρητικών της γύρισαν την πλάτη.
Στο Λονδίνο μερικοί σύμβουλοι και συνεργάτες των Συντηρητικών ψήφισαν υπέρ των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών.
Οι Εργατικοί κέρδισαν στις περιοχές Kensington και Battersea.
Η Μay είπε ότι μόνο οι Συντηρητικοί έχουν τη νομιμοποίηση να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά παλιότερα είχε πει ότι αν έχανε έξι έδρες, θα ήταν σαν να είχε χάσει τις εκλογές.
Ακόμα είναι στην Downing Street επειδή οι Συντηρητικοί δεν έχουν βρει καλύτερη εναλλακτική λύση.
Αλλά υπάρχουν πολλές παγίδες που την περιμένουν και την απειλούν με έξοδο από την Downing Street.
Ένας βουλευτής των Συντηρητικών θεωρεί ότι θα αντέξει έξι μήνες, ενώ ένας άλλος της προτείνει να απολύσει τους συνεργάτες της.
Κυβερνήσεις μειοψηφίας μπορούν να αντέξουν, όπως έχει αποδειχτεί στη Σκωτία, αλλά αποφεύγοντας να περάσουν αμφιλεγόμενες νομοθεσίες που θα δοκιμάσουν την κομματική πειθαρχία.
Ο συνδυασμός της μη πλειοψηφίας, ενός διασπασμένου κόμματος, που θα πρέπει να περάσει και δεκάδες αμφιλεγόμενους νόμους για το Brexit μοιάζει μη βιώσιμος.
Το θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε θα πέσει η May.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης