Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αμερικάνικες δυνάμεις στις Φιλιππίνες για να δώσουν τέλος στις μάχες στην πόλη Marawi

Reuters: Αμερικάνικες δυνάμεις στις Φιλιππίνες για να δώσουν τέλος στις μάχες στην πόλη Marawi
Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τον στρατό των Φιλιππίνων να εξουδετερώσει τους μαχητές φίλα προσκείμενους στο ISIS
Ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ βοηθούν τον στρατό των Φιλιππίνων να βάλει τέλος στην πολιορκία της πόλης Marawi, που έχει καταληφθεί από μαχητές φίλα προσκείμενους στο Ισλαμικό Κράτος, όπως μεταδίδει κατ' αποκλειστικότητα το Reuters.
Η κατάληψη της Marawi από εκατοντάδες μαχητές, συμπεριλαμβανομένων και δεκάδων από γειτονικές χώρες και τη Μέση Ανατολή, έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι το ISIS θα πατήσει και στη νοτιοανατολική Ασία.
"Μετά από αίτημα της κυβέρνησης των Φιλιππίνων ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ συνεπικουρούν τον στρατό της χώρας στις επιχειρήσεις στη Μarawi ενάντια στην οργάνωση Maute και στους μαχητές ASG" ανέφερε εκπρόσωπος τύπου των Αμερικάνων.
Μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι οι Φιλιππίνες ζήτησαν τη βοήθεια των ΗΠΑ για τη μάχη στη Marawi στο νησί Μιντανάο, η οποία διανύει την τρίτη εβδομάδα της.
Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για την εμπλοκή των ΗΠΑ.
Την Παρασκευή 9/6 ένα αμερικάνικο αεροπλάνο P3 Orion εθεάθη να πετάει πάνω από την πόλη, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατεύματα στο έδαφός της.
Η βοήθεια έρχεται μετά από μήνες έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, εξαιτίας των εχθρικών αναφορών του προέδρου Rodrigo Duterte προς την Ουάσινγκτον και της δέσμευσής του να διώξει όλα τα αμερικάνικα στρατεύματα από τις Φιλιππίνες.
Η Ουάσινγκτον είχε στείλει ειδικές δυνάμεις στο Μιντανάο το 2002 για να εκπαιδεύσουν τους Φιλιππινέζους να πολεμούν τους μαχητές του Abu Sayyaf, σε ένα πρόγραμμα στο οποίο κάποτε συμμετείχαν 1.200 Αμερικάνοι στρατιώτες.
Μετά το 2015, ωστόσο, συνεχίστηκε μία μικρή παρουσία και μόνο για τεχνική υποστήριξη.
Οι ΗΠΑ και οι Φιλιππίνες ήταν σύμμαχοι για δεκαετίες και η σχέση τους έδωσε στην Ουάσινγκτον μία ισχυρή στρατηγική θέση στην Ασία, ενώ πρόσφερε στη Μανίλα, την πρωτεύουσα της νησιωτικής χώρας, μία ασπίδα ενάντια στην κινέζικη επιθετικότητα στην περιοχή.
Αλλά ο Duterte υπονόμευσε πρόσφατα αυτές τις καλές σχέσεις, διότι τις θεωρούσε εμπόδιο στην επαναπροσέγγιση που ήθελε να κάνει προς την Κίνα και έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί γιατί η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει τη χώρα του σαν υπηρέτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης