Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το φιάσκο στη Βρετανία δείχνει πως η δυσπιστία απέναντι στις ελίτ δεν έχει «πεθάνει»

Bloomberg: Το φιάσκο στη Βρετανία δείχνει πως η δυσπιστία απέναντι στις ελίτ δεν έχει «πεθάνει»
Ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn κατάφερε να ενεργοποιήσει μια απογοητευμένη εκλογική βάση, ιδιαίτερα τους νέους
Ο λαϊκός θυμός και η δυσπιστία απέναντι στις ελίτ, που τροφοδότησαν το «Brexit» και την προεδρική εκλογή του Donald Trump στις ΗΠΑ, δεν έχουν «πεθάνει», όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Bloomberg».
Αυτό φαίνεται να είναι το μάθημα από το απροσδόκητο αποτέλεσμα των εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η προσπάθεια της βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May για μια συντριπτική νίκη των Συντηρητικών κόστισε στο κόμμα της την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Jeremy Corbyn, ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος επωφελήθηκε, δεν μπορούμε να πούμε πως αποτελεί ένα φρέσκο πρόσωπο στην πολιτική ή τον επικεφαλής ενός νέου λαϊκιστικού κόμματος.
Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και να ενεργοποιήσει μια απογοητευμένη εκλογική βάση, ιδιαίτερα τους νέους: οι εκτιμήσεις για την προσέλευση των νέων 18-24 ετών αυξήθηκαν στο 72%, από 43% το 2015.
Ως υποψήφιοι κατά του συστήματος, ο Corbyn και η ομάδα του αποδείχθηκαν απρόσβλητοι στους χλευασμούς των πολιτικών και των κακοδιοίκητων εκστρατειών, όπως αποδείχτηκε και πέρυσι με τον Trump.
Είναι μια παράσταση που θα μπορούσε να επαναληφθεί με το κόμμα του γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας αυτόν τον μήνα, καθώς και με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων της Ιταλίας.
Ο Corbyn, που αναμενόταν να δει το κόμμα του να καταρρέει, πέτυχε μια εντυπωσιακή αλλαγή του κλίματος υπέρ του, καταλαμβάνοντας 261 έδρες, 29 περισσότερες από τις τελευταίες εκλογές.
Το Συντηρητικό Κόμμα έχασε 12 έδρες, κερδίζοντας 318 από τις 650.
Η May κινήθηκε γρήγορα για να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη από το Δημοκρατικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ο Corbyn απευθύνθηκε ξεκάθαρα σε ανθρώπους που αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται από την πολιτική τάξη, ιδιαίτερα τους νέους, όπως δήλωσε ο Mark Leonard, πολιτικός επιστήμονας.
Μια κίνηση αντίδρασης από όσους έχασαν το περυσινό δημοψήφισμα του «Brexit» ή δεν συμφωνούν με την «σκληρή» προσέγγιση της May στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την Ε.Ε., πιθανώς έπαιξε επίσης κάποιο ρόλο, πρόσθεσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης