Τελευταία Νέα
Διεθνή

Danske Bank: Η ΕΚΤ άλλαξε τη μελλοντική της καθοδήγηση - Θα συνεχιστεί το QE το 2018

Danske Bank: Η ΕΚΤ άλλαξε τη μελλοντική της καθοδήγηση - Θα συνεχιστεί το QE το 2018
Αλλά θα μειώσει τις αγορές της σε 40 δισ. ευρώ τον μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018
Οι αναλυτές της Danske Bank αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει το πρόγραμμα QE το επόμενο έτος, αλλά θα μειώσει τις αγορές της σε 40 δισ. ευρώ τον μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018.
«Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και το πρόγραμμα QE, αλλά άλλαξε τη μελλοντική της καθοδήγηση σχετικά με τα επιτόκια, καθώς δεν περιμένει πλέον να φτάσουν σε “χαμηλότερα επίπεδα”», αναφέρουν οι αναλυτές της Danske Bank.
Η υπόλοιπη μελλοντική καθοδήγηση παρέμεινε αμετάβλητη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι τα επιτόκια «θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα», προσθέτουν.
«Όσον αφορά στις αγορές QE, η ΕΚΤ συνέχισε να έχει μια τάση χαλάρωσης, καθώς ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το QE ως προς το μέγεθος ή/και τη διάρκεια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Mario Draghi, η ΕΚΤ άλλαξε τη μελλοντική της καθοδήγηση σχετικά με τα επιτόκια πολιτικής καθώς οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού εξαφανίστηκαν.
Ωστόσο, αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ μείωσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό».
«Κατά την άποψή μας, η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξη στις προβλέψεις της για τον δομικό πληθωρισμό και οι περαιτέρω καθοδικές αναθεωρήσεις θα πρέπει να δικαιολογούν τη συνέχιση της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής», αναφέρουν οι αναλυτές της Danske Bank.
«Εξακολουθούμε να περιμένουμε από την ΕΚΤ να συνεχίσει το πρόγραμμα QE το επόμενο έτος, αλλά μειώνοντας τις αγορές της σε 40 δισ. ευρώ το μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018 και να συνεχίσει για τουλάχιστον έξι μήνες. Κατά την άποψή μας, είναι ακόμα πρόωρο να συζητήσουμε για αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ», κατέληξαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης