Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Υπογράφηκε συμφωνία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών

tags :
ΟΟΣΑ: Υπογράφηκε συμφωνία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών
Ένας στόχος της προσπάθειας ήταν να δημιουργηθεί ένας ιστός με περισσότερες από 3.000 διμερείς συνθήκες, οι οποίες έδιναν πολλά πατήματα στις επιχειρήσεις που προσπαθούσαν να μειώσουν τους φόρους τους
Περισσότερες από 70 χώρες και οργανισμοί υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία που περιορίζει την ικανότητα των πολυεθνικών να εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ των φορολογικών συνθηκών στον κόσμο, μια πρακτική γνωστή ως "εξαγορά συνθηκών" που επιτρέπει στις εταιρείες να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.
Η συμφωνία - το αποκαλούμενο πολυμερές όργανο - αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να περιορίσει την ικανότητα των εταιρειών να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση.
Οι ΗΠΑ δεν ήταν μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν, μεταξύ των οποίων ήταν τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κίνα, η Ινδία και η Αυστραλία,.
"Αυτό [το πολυμερές όργανο] πρόκειται να πλήξει την κίνηση των εταιρειών, η οποία είναι μία από τις τεχνικές για τις εταιρείες να αποφεύγουν τους φόρους τους", δήλωσε ο Pascal Saint-Amans, διευθυντής του κέντρου φορολογικής πολιτικής και διοίκησης του ΟΟΣΑ.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εφαρμόσει ισχυρές διατάξεις για την καταπολέμηση της κατάχρησης και οι εταιρείες έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να δημιουργούν παράκτιες επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχουν φορολογικές ελαφρύνσεις στις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες.
Η προσπάθεια μείωσης της φοροδιαφυγής ξεκίνησε το 2012 μετά από την αύξηση των κρατικών δαπανών για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της παγκόσμιας ύφεσης.
Ένας στόχος της προσπάθειας ήταν να δημιουργηθεί ένας ιστός με περισσότερες από 3.000 διμερείς συνθήκες, οι οποίες έδιναν πολλά πατήματα στις επιχειρήσεις που προσπαθούσαν να μειώσουν τους φόρους τους.
Η τελετή υπογραφής στο Παρίσι έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την υιοθέτηση κανόνων από την ΕΕ, στα τέλη Μαΐου, που αποσκοπούν στην αποτροπή των επιχειρήσεων να εκμεταλλεύονται τις διαφορές μεταξύ των φορολογικών συστημάτων της ΕΕ και εκείνων των τρίτων χωρών.
Αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020.
Οι εταιρείες τώρα εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις των αλλαγών στο φορολογικό τους σχεδιασμό.
Η έμφαση προς μία ομαλοποίηση μεταξύ των φορολογικών συνθηκών θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές δημιούργησαν τις φορολογικές δομές τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης