Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Τεστ για τον ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων της Ιταλίας οι δημοτικές εκλογές στη Γένοβα

FT: Τεστ για τον ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων της Ιταλίας οι δημοτικές εκλογές στη Γένοβα
Οι εκλογές στη Γένοβα παρέχουν έναν δείκτη μέτρησης της δημοτικότητας του Grillo, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών
Οι αναμνήσεις του Beppe Grillo βρίσκονται στην πλατεία Piazza Martinez της Γένοβας, όπου μεγάλωσε ο γενναιόδωρος κωμικός και ο ιδρυτής του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων της Ιταλίας.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times», οι ντόπιοι δείχνουν προς το μικρό μπαρ όπου έπινε ο Grillo, ενώ ισχυρίζονται ότι ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων εξακολουθεί να έχει φίλους στη γειτονιά της εργατικής τάξης.
Ωστόσο, παρά την ημι-θρυλική κατάσταση του Grillo στην πόλη, οι Γενοβέζοι φαίνονται σκεπτικοί σχετικά με το εάν ο πρώην κωμικός αποτελεί τη λύση στα πολιτικά τους προβλήματα - και πολλοί έχουν αμφιβολίες για την παράδοση του ελέγχου της πόλης τους στο Κίνημα Πέντε Αστέρων κατά τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής (11/6).
«Οι ιδέες των Πέντε Αστέρων μπορεί να είναι καλές, αλλά είναι ουτοπικές και δεν θα τεθούν ποτέ στην πράξη», λέει ο Stefano Bruzzone, ένας 72χρονος συνταξιούχος κρεοπώλης που συζητά με τους φίλους του στην πλατεία.
Δεν έχει αγάπη για τον Grillo.
«Είναι ένας εχθρός, είναι χυδαίος και είναι πάντα θυμωμένος με τους άλλους», λέει ο κ. Bruzzone.
Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές σε όλη την Ιταλία αποτελούν τεστ πολιτικής διάθεσης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης - και ο εθνικός αντίκτυπός τους θα μπορούσε να μεγεθυνθεί εν μέσω μιας αυξανόμενης συζήτησης για πρόωρες γενικές εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μέχρι τον Οκτώβριο.
Επί του παρόντος, τα Πέντε Αστέρια βρίσκονται κοντά με το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο.
Με τις αγορές να παρουσιάζουν κάποια έντονη ανησυχία σχετικά με τον πολιτικό κίνδυνο στην Ιταλία, τίθεται το ερώτημα αν το Κίνημα του Grillo - το οποίο έχει ζητήσει δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωζώνη - θα αναδειχθεί ως το κορυφαίο κόμμα της Ιταλίας ή ακόμη θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.
Οι δημοτικές εκλογές, ωστόσο, θα μπορούσαν να δείξουν ότι η γοητεία του Κινήματος εξασθενίζει.
Στη Γένοβα, ο υποψήφιος για δήμαρχος Luca Pirondini, ένας 35χρονος επαγγελματίας μουσικός, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν δύσκολο αγώνα ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών την Κυριακή 11 Ιουνίου και μπορεί να δυσκολευτεί για να περάσει στον δεύτερο γύρο της 25ης Ιουνίου.
Τα Πέντε Αστέρια κινδυνεύουν επίσης να μην περάσουν στους δεύτερους γύρους των δημοτικών εκλογών και στις άλλες μεγάλες πόλεις που έχουν προγραμματιστεί να ψηφίσουν, κάτι που θα ευνοήσει το PD του Matteo Renzi, το κεντροδεξιό Forza Italia του Silvio Berlusconi, αλλά και το ακροδεξιό Northern League του Matteo Salvini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης