Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΟΟΣΑ ζητά από την ΕΚΤ να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2018 και να αυξήσει τα επιτόκια

tags :
Ο ΟΟΣΑ ζητά από την ΕΚΤ να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2018 και να αυξήσει τα επιτόκια
Το αίτημα του ΟΟΣΑ προς την ΕΚΤ σηματοδοτεί αλλαγή στάσης του Οργανισμού
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 2018 και να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο της μέχρι το τέλος του 2017 δήλωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017.
Το αίτημα του ΟΟΣΑ προς την ΕΚΤ σηματοδοτεί αλλαγή στάσης του Οργανισμού καθώς τον Μάρτιο του 2017, ανέφερε ότι η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της.
Με την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης να επιταχύνεται και τον πληθωρισμό να είναι στο υψηλότερο των τελευταίων ετών, η ΕΚΤ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τη Γερμανία και αλλού για να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε από το 2014.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν αγορές κρατικών ομολόγων που ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ το μήνα και αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο σημαίνει ότι οι τράπεζες καταβάλλουν κεφάλαια στην ΕΚΤ για τις καταθέσεις τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
"Με τον πληθωρισμό να αναμένεται να προσεγγίσει αργά τον στόχοποιυ έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό μέχρι τα τέλη του 2018, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει σταδιακά να περιορίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων το 2018", δήλωσε ο ΟΟΣΑ.
"Οι εξελίξεις στον πληθωρισμό δικαιολογούν επίσης τη σταδιακή κατάργηση της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων".
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συναντώνται σήμερα 7 Ιουνίου 2017 και αύριο για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi αναμένεται να εκφράσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην οικονομία της ευρωζώνης μετά τη συνάντηση.
Θα μπορούσε να ανακοινώσει μια ανασκόπηση σε πιθανές διαφορετικές στρατηγικές της ΕΚΤ, αλλά είναι απίθανο να δόσει άμεσα το στίγμα για τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ.
Ο κ. Draghi δεν επικροτεί πάντα τις συμβουλές διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ.
Πριν από τις αρχές του 2014, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πίεζε για νέα μέτρα τόνωσης στην Ευρώπη, ο κ.Draghi ανταποκρίθηκε με ενόχληση  υποδεικνύοντας ότι δεν πρόκειται να ενεργήσει παρόμοια με την πολιτική της Fed.
Η έκκληση του ΟΟΣΑ ήρθε στο πλαίσιο της διπλής ετήσιας έκθεσής της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, στην οποία αύξησε τις προβλέψεις του για την ευρωζώνη τόσο για το 2017 όσο και για το 2018.
Αντίθετα, μείωσε τις προβλέψεις του για την οικονομία των ΗΠΑ και τώρα αναμένει ανάπτυξη 2,1% φέτος, από 2,4% που είχε εκτιμήσει τον Μάρτιο του 2017. Επίσης, μείωσε την πρόβλεψή της για το 2018 σε 2,4% από 2,8%, αντανακλώντας μια μεταγενέστερη εκκίνηση για επενδυτικά προγράμματα και φορολογικές αλλαγές που περίμενε από την νέα διοίκηση του πορέδου Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης