Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bruegel: Πέρα από την κλιματική αλλαγή, μπορεί κάτι άλλο να ενώσει Ευρώπη και Κίνα εναντίον του Trump;

Bruegel: Πέρα από την κλιματική αλλαγή, μπορεί κάτι άλλο να ενώσει Ευρώπη και Κίνα εναντίον του Trump;
Εκτός από την εμφάνιση ενότητας εναντίον της μονομερούς προσέγγισης των ΗΠΑ, η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Κίνας δεν φαίνεται να έφερε κάποια μετρήσιμη συγχώνευση συμφερόντων μεταξύ των δύο πλευρών
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Κίνας αναφέρεται άρθρο του Ινστιτούτου Bruegel, τονίζοντας πως ενώ υπήρξε μια στιγμιαία ένδειξη ενότητας, λίγα άλλαξαν πραγματικά στα συμφέροντα των δύο πλευρών.
Μετά από μια σύντομη αλλά καρποφόρα επίσκεψη στο Βερολίνο, ο κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Κίνας στις Βρυξέλλες.
Από τη Γερμανία, ο Li έφυγε με ένα δώρο 2,7 δισ. δολ. υπό τη μορφή δέσμευσης της Deutsche Bank να επενδύσει στην πρωτοβουλία «Belt and Road».
Επιπλέον, οι ανησυχίες σχετικά με την «αμοιβαιότητα» που έθιξε γενικά η γερμανική κυβέρνηση αναφορικά με την Κίνα φαίνεται να ήταν λιγότερο εμφανείς κατά τη διάρκεια αυτής της διμερούς Συνόδου Κορυφής.
Ο λόγος πιθανότατα έγκειται στην κοινή προσπάθεια της Merkel και του Li να εμφανιστούν ως οι σωτήρες της πολυμέρειας ενάντια σε έναν όλο και πιο απομονωμένο Donald Trump.
Στις Βρυξέλλες, η Κίνα και το φαινομενικά ενωμένο όραμα της Ευρώπης για τις παγκόσμιες προτεραιότητες φάνηκαν ακόμα πιο πραγματικά μετά την ανακοίνωση του Trump ότι οι ΗΠΑ θα απομακρυνθούν από τη συμφωνία του Παρισιού.
Σύμφωνα με το «Bruegel», θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η ανακοίνωση του Trump ήταν εντυπωσιακά χρονομετρημένη, δεδομένου ότι οι ηγέτες των άλλων δύο μεγαλύτερων οικονομικών συνασπισμών στον κόσμο ήταν μαζί κατά την στιγμή της ανακοίνωσης.
Με βάση τα παραπάνω, θα μπορούσε εύκολα - αλλά βιαστικά - κανείς να σχηματίσει μια «ροζ» εικόνα για τις σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας.
Ωστόσο, η συντάκτρια του άρθρου, Alicia García-Herrero, εκφράζει τις αμφιβολίες της γι’ αυτό, τουλάχιστον προς το παρόν.
Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται μια διμερή επενδυτική συμφωνία με την Κίνα για σχεδόν τέσσερα χρόνια, χωρίς να υπάρξει κάποια ένδειξη επιτυχίας κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης κορυφής.
Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενέκριναν πρόσφατα την πρόταση της Κομισιόν να αυξήσει το «οπλοστάσιο» των διαθέσιμων μέσων για την καταπολέμηση του ντάμπινγκ, με τις κινεζικές εξαγωγές από τους τομείς πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας να είναι προφανώς ο τελικός στόχος.
Η συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, με τον Li δεν φαίνεται να έχει μετριάσει τηn σκληρότητα των εισερχόμενων μέτρων αντιντάμπινγκ της Ε.Ε.
Συνολικά, εκτός από την εμφάνιση ενότητας εναντίον της μονομερούς προσέγγισης των ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Κίνας δεν φαίνεται να έχει φέρει κάποια μετρήσιμη συγχώνευση συμφερόντων μεταξύ των δύο πλευρών.
Η απογοήτευση της Ευρώπης με τον Trump είναι πιθανώς πολύ πρόσφατη για να στραφεί η Ε.Ε., που φημίζεται για την αργή λήψη αποφάσεων, προς την Κίνα αμέσως.
Αυτό θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο και πόνο στη μακρόχρονη διατλαντική συμμαχία με τις ΗΠΑ, καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης