Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Σε χαμηλό 8ετίας οι αθετήσεις στεγαστικών υποθηκών στην Ιταλία

Fitch: Σε χαμηλό 8ετίας οι αθετήσεις στεγαστικών υποθηκών στην Ιταλία
Οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 16,8% σε ετήσια βάση το 2016, με ιδιαίτερα έντονο κύκλο εργασιών στις κύριες πόλεις της βόρειας Ιταλίας
Οι αξιολογήσεις της Fitch υποδεικνύουν ότι οι αθετήσεις που αφορούν υποθήκες για οικίες στην Ιταλία, υποχωρούν με τον πιο αργό ρυθμό από το 2009.
Ο ετήσιος μέσος σταθερός ρυθμός αθέτησης (CDR) στα χαρτοφυλάκια RMBS με ονομαστική αξία Fitch μειώθηκε σε 1% το πρώτο 3μηνο του 2017, από το υψηλό 1,4%.
Ο δείκτης της ιταλικής αγοράς στεγαστικών δανείων της Fitch ανέφερε επίσης μια μικρή μείωση των εκκρεμών αθετήσεων.
Ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια παραμένει υψηλός στο 5,8% λόγω της μακράς διαδικασίας ανάκαμψης, αλλά μειώθηκε κατά 50bp κατά τη διάρκεια του έτους έως το Μάρτιο του 2017.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις ισχυρές τράπεζες που αγοράζουν δάνεια από τα χαρτοφυλάκια RMBS ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
"Οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 16,8% σε ετήσια βάση το 2016, με ιδιαίτερα έντονο κύκλο εργασιών στις κύριες πόλεις της βόρειας Ιταλίας", δήλωσε ο Francesco Lanni, διευθυντής της ομάδας διαρθρωμένων οικονομικών της Fitch.
Το ποσοστό των νέων δανείων που χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση κατοικίας αυξήθηκε σε 35% το 2016, από 30% το 2015 και ο συνολικός όγκος υποθηκών αυξήθηκε κατά 2,4% ανά έτος έως το Μάρτιο του 2017.
Οι τιμές των εγχώριων κατοικιών συρρικνώθηκαν το πρώτο 3μηνο του 2017, σημειώνοντας συνολική μείωση σε ετήσια βάση και φθάνοντας σε ένα νέο χαμηλό, 17,1% χαμηλότερο από το 2008.
Οι αποκλίνουσες τάσεις των τιμών μεταξύ των βόρειων / κεντρικών περιοχών και της νότιας περιοχής παραμένουν.
Οι τιμές των κατοικιών στη βόρεια Ιταλία ήταν σταθερές σε ετήσια βάση, ενώ στο νότο μειώθηκαν κατά 0,5% μόνο στο πρώτο 3μηνο του 2017 και μόνο για να παραμείνουν 32,6% κάτω από την κορυφή.
Ο Δείκτης Στεγαστικών Δανείων στην Ιταλία της Fitch είναι μέρος της τριμηνιαίας σειράς αναφορών του δείκτη.
Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την απόδοση υποθηκών κατοικίας, κυρίως από συναλλαγές RMBS, αλλά και εκείνες που τηρούνται σε τραπεζικούς ισολογισμούς.
Η έκθεση καθορίζει την αγορά κατοικίας σε σχέση με το μακροοικονομικό υπόβαθρο και παρέχει σχόλια σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης