Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η διαμάχη του Κατάρ με τα αραβικά κράτη επηρεάζει το πετρελαίο αλλά και τις προμήθειες φυσικού αερίου

Reuters: Η διαμάχη του Κατάρ με τα αραβικά κράτη επηρεάζει το πετρελαίο αλλά και τις προμήθειες φυσικού αερίου
Η κίνηση έρχεται καθώς ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (OPEC), της οποίας μέλη είναι η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κατάρ, συμφώνησαν πρόσφατα να επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή αργού πετρελαίου, προκειμένου να σφίξουν την αγορά και να αναδυθούν οι τιμές
Η Σαουδική Αραβία και οι βασικοί σύμμαχοί της τη Δευτέρα διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, τον κορυφαίο παγκόσμιο πωλητή φυσικού αερίου, κατηγορώντας ότι υποστηρίζει τον εξτρεμισμό και δημιουργεί τριγμούς μέσω της ενεργειακής βιομηχανίας.
Η Σαουδική Αραβία, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, δήλωσαν ότι θα διακόψουν όλους τους δεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών συνδέσεων με το Κατάρ, το οποίο επίσης πωλεί πετρελαϊκά προϊόντα αλλά δεν είναι μεγάλος εξαγωγέας αργού πετρελαίου.
"Το Κατάρ ενθαρρύνει πολλές τρομοκρατικές ομάδες που στοχεύουν να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του ISIS (Ισλαμικού Κράτους) και της Αλ Κάιντα, και προωθεί το μήνυμα και τα σχέδια αυτών των ομάδων μέσω των μέσων ενημέρωσης τους συνεχώς" σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Η κίνηση αυτή δεν επηρέασε άμεσα τις αποστολές δεξαμενόπλοιων, αλλά οι τιμές αναφοράς των τιμών του Brent αυξήθηκαν κατά περίπου 1% σε πάνω από 50 δολάρια, το βαρέλι λόγω ανησυχιών για την διεύρυνση της διαμάχης στον αραβικό κόσμο.
Η κίνηση έρχεται καθώς ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (OPEC), της οποίας μέλη είναι η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Κατάρ, συμφώνησαν πρόσφατα να επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή αργού πετρελαίου, προκειμένου να σφίξουν την αγορά και να αναδυθούν οι τιμές.
Δεν ήταν αμέσως σαφές πώς η πολιτική κρίση θα επηρέαζε τη χάραξη πολιτικής στον ΟΠΕΚ, της οποίας η Σαουδική Αραβία, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, θεωρείται ο ηγέτης.
Μια πηγή της βιομηχανίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι η δράση είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη λήψη αποφάσεων του ΟΠΕΚ, επισημαίνοντας ότι άλλες πολιτικές διαμάχες εντός της ομάδας, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, δεν εμπόδισαν τον ΟΠΕΚ να συμφωνήσει στην πετρελαϊκή πολιτική.
Οι έμποροι δήλωσαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να πούμε εάν η διαφορά θα είχε αντίκτυπο στη μεταφορά φυσικού αερίου εντός της περιοχής, αφού τόσο με τη Αίγυπτος όσο και τα ΗΑΕ πήραν κανονικά φορτία από το Κατάρ.
Το Κατάρ καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου και η Αίγυπτος, η οποία αγωνίζεται να καλύψει τις ανάγκες της στην ηλεκτρική ενέργεια, εισήγαγε κατά μέσο όρο 857.000 κυβικά μέτρα αεριού ανά μήνα από το Κατάρ από τον Ιανουάριο του 2016.
Το καύσιμο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για την παραγωγή ενέργειας.
Στην Αίγυπτο απονεμέθηκαν μεγάλες προσφορές για τις προμήθειες της, από όπου μεγάλο μέρος προέρχεται από το Κατάρ, παρόλο που οι έμποροι ανέφεραν ότι η αύξηση της εγχώριας παραγωγής και εναλλακτικών πηγών, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Νιγηρίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσε να καλύψει ένα ενδεχόμενο χάσμα.
Τα ΗΑΕ εισήγαγαν κατά μέσο όρο 190.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά μήνα από το Κατάρ από τον Ιανουάριο του 2016.
Ωστόσο, οι έμποροι επεσήμαναν ότι άλλα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) όπως το Κουβέιτ, το οποίο συχνά συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας, δεν έχουν ασκήσει, τουλάχιστον προς το παρόν, δράση κατά του Κατάρ.
Το Κουβέιτ εισήγαγε κατά μέσο όρο 283.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το μήνα από το Κατάρ από το 2016.
Οι αποστολές προς τους μεγαλύτερους αγοραστές του φυσικού αερίου στην Ασία είναι απίθανο να επηρεαστούν, εμποδίζοντας μια σημαντική κλιμάκωση, ανέφεραν οι εισαγωγείς.
"Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε αυτό. Παίρνουμε αέριο απευθείας από το Κατάρ δια θαλάσσης", ο R.K. Garg, επικεφαλής της χρηματοδότησης στο ινδικό εισαγωγέα LNG Petronet, δήλωσε στο Reuters όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη συντονισμένη κίνηση για περικοπή των σχέσεων.
Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής του φυσικού αερίου του Κατάρ μετά την Ιαπωνία, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής συμβουλών ενέργειας Wood Mackenzie,.
Ένας ιαπωνικός έμπορος φυσικού αερίου δήλωσε επίσης ότι δεν περιομένει άμεσες διακοπές του εφοδιασμού.
Το Κατάρ είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας συμπυκνωμάτων, μια εξαιρετικά ελαφριά μορφή αργού πετρελαίου, καθώς και υγροποιημένου αέριου πετρελαίου (LPG), με τις περισσότερες προμήθειες των δύο καυσίμων να πηγαίνουν στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα με μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης