Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Για τον ΟΠΕΚ, η κρίση με το Κατάρ αποτελεί μία ακόμα ενδοοικογενειακή φιλονικία

Bloomberg: Για τον ΟΠΕΚ, η κρίση με το Κατάρ αποτελεί μία ακόμα ενδοοικογενειακή φιλονικία
Ο Οργανισμός έχει καταφέρει να «επιβιώσει» κατά το παρελθόν εν μέσω αρκετών πολέμων και εισβολών
Η διπλωματική σύγκρουση μεταξύ του Κατάρ και τριών αραβικών συμμάχων έχει εξάψει τις περιφερειακές εντάσεις και έχει προκαλέσει πτώση στις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο για τον ΟΠΕΚ παραμένει μία συνηθισμένη κατάσταση.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις χώρες που συμμετέχουν στην εν λόγω διαφωνία αποτελούν μέλη του ΟΠΕΚ, κάτι τέτοιο φαίνεται να αποτελεί ελάχιστη απειλή απέναντι στη συμφωνία του Οργανισμού για εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΠΕΚ γίνεται μάρτυρας μίας πολιτικής ρήξης μεταξύ των χωρών-μελών της, και ούτε πρόκειται να είναι και η τελευταία», τονίζει ο αναλυτής Abdulsamad Al-Awadhi, ο οποίος υπήρξε εκρπόσωπος του Κουβέιτ στον Οργανισμό από το 1980 μέχρι το 2001.
«Ο ΟΠΕΚ πέρασε πολλές πολιτικές και στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ των μελών του και αυτό δεν είχε ποτέ αντίκτυπο στη ροή των εργασιών του ή στις δεσμευτικές συμφωνίες του», προσθέτει ο αναλυτής.
Ενώ κατά την 57χρονη ιστορία του ΟΠΕΚ, τα μέλη του έχουν περάσει μεταξύ τους πολιτικές διαμάχες ή ακόμα και πολεμικές συγκρούσεις, τα κοινά οικονομικά τους συμφέροντα έχουν οδηγήσει στην εφαρμογή πολιτικών τους για την παραγωγή πετρελαίου.
Ο Οργανισμός αντιστάθηκε στην σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ιράν την δεκαετία του 1980, καθώς και στην εισβολή του Saddam Hussein στο Κουβέιτ το 1990.
Ακόμα και η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν δε στάθηκε ικανή να εμποδίσει την ιστορική συμφωνία του περασμένου έτους για περιορισμό στην παραγωγή.
Παράλληλα, και η Ρωσία, η οποία συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚ στη συμφωνία για τις περικοπές, δεν εκτιμά μέχρι στιγμής ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίησή της, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ανάγκη των κρατών για υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο και σταθερότερη ενεργειακή αγορά.
Σημειώνεται ότι δύο ακόμα γεγονότα που δε δείχνουν να έχουν επηρεάσει σημαντικά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ είναι οι εμφύλιες συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στη Συρία και την Υεμένη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης