Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS για την τρομοκρατική επίθεση με 7 νεκρούς και 48 τραυματίες - Κανονικά οι εκλογές (08/06)

Βρετανία: Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS για την τρομοκρατική επίθεση με 7 νεκρούς και 48 τραυματίες - Κανονικά οι εκλογές (08/06)
Σε 48 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών σε πέντε νοσοκομεία του Λονδίνου
(upd 15) Σε δώδεκα - από πέντε που είχε γίνει αρχικά γνωστό - συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Λονδίνου, μετά την επιδρομή της σε κτίριο στο ανατολικό Λονδίνο, όπου έμενε ένας εκ των τριών - νεκρών - δραστών της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης  με τους εφτά νεκρούς και τουλάχιστον 48 τραυματίες που σημειώθηκε το Σάββατο 3/6.
Όπως ανακοίνωσαν οι βρετανικές υγειονομικές αρχές, 21 από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σημειώνεται ότι οι δράστες έριξαν το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και κατόπιν επιτέθηκαν με μαχαίρια σε περαστικούς στη γειτονική περιοχή Borough Market.
Μεταξύ των τραυματιών είναι και τέσσερις - από δυο προηγουμένως - Γάλλοι πολίτες, ενώ οι τρεις δράστες, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από πυρά ένοπλών αστυνομικών,  φορούσαν κάτι που έμοιαζε με εκρηκτικά γιλέκα, αλλά αργότερα αποδείχτηκε ότι ήταν ψεύτικα.

Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου στο Λονδίνο, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, διαμέσου του πρακτορείου «ειδήσεων» της, του Άμακ.
«Ένα απόσπασμα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσε τη χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο», αναφέρει μια ανακοίνωση της οργάνωσης την οποία αναμετέδωσε το Άμακ.

Multiple attacks in London

Σημαντική πρόοδος στην ταυτοποίηση των δραστών

Σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στη διαδικασία της ταυτοποίησης των τριών δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας Mark Rowley.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο, το φορτηγάκι που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε πρόσφατα ενοικιαστεί από έναν από τους δράστες.
Επίσης, ο Rowley έκανε γνωστό ότι 8 ένοπλοι αστυνομικοί άδειασαν τα όπλα τους πυροβολώντας 50 φορές εναντίον των δραστών προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι τους είχαν εξουδετερώσει.
Φαίνεται, επισήμανε ο αξιωματικός, ότι επρόκειτο για βομβιστές αυτοκτονίας.  
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν τρεις.


"Έχουμε την πεποίθηση ότι ήταν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες, απ' αυτό εμπνέονταν, και πρέπει να μάθουμε περισσότερα όσον αφορά το από πού ήρθε αυτή η ριζοσπαστικοποίηση», δήλωσε η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Α. Rudd, για τους δράστες της νέας επίθεσης στο Λονδίνο.
Σημειώνεται ότι η αστυνομία έφτασε στο σημείο και σκότωσε τους τρεις δράστες μέσα σε οκτώ λεπτά μετά την πρώτη κλήση που δέχτηκε.



Πάντως, η  αστυνομία θεωρεί το συμβάν «τρομοκρατική επίθεση», η οποία είναι η τρίτη στη σειρά που σημειώνεται στη Βρετανία σε διάστημα τριών μηνών και μάλιστα, λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.
Την ευθύνη για την επίθεση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν καμία οργάνωση, ενώ στο Παρίσι άνοιξε εισαγγελική έρευνα για την επίθεση στο Λονδίνο, επειδή ανάμεσα στους τραυματίες είναι και τέσσερις Γάλλοι.


Επιδρομή της αστυνομίας - Έγιναν 12 συλλήψεις

Σε 12 τελικά συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία σήμερα στο ανατολικό Λονδίνο, μετά το διπλό χτύπημα με τους επτά νεκρούς και 48 τραυματίες το Σάββατο 4/6.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία του Λονδίνου, «αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα το πρωί 12 ανθρώπους στο Barking του ανατολικού Λονδίνου σε σχέση με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Γέφυρα του Λονδίνου και την περιοχή Borough Market».
Σύμφωνα με την αστυνομία, «οι έρευνες συνεχίζονται σε διευθύνσεις στο Barking».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι έγιναν 5 συλλήψεις.
Μάλιστα, το Reuters, επικαλούμενο πληροφορίες του Skynews, μετέδιδε ότι έγινε επιχείρηση της αστυνομίας σε κτίριο στο ανατολικό Λονδίνο, όπου έμενε ένας από τους τρεις δράστες της επίθεσης με τους εφτά νεκρούς.
Σύμφωνα με τα media, η αστυνομία έψαχνε για στοιχεία σχετικά με την επίθεση που έκαναν αργά το βράδυ του Σαββάτου τρεις άνδρες στη γέφυρα του Λονδίνου, αρχικά οδηγώνας ένα βαν πάνω σε πεζούς και στη συνέχεια μαχαιρώνοντας περαστικούς.
Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε, πάντως, ότι τα δύο περιστατικά συνδέονται.
Το Skynews ανέφερε νωρίτερα ότι τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα είναι υπό κράτηση μετά την επιδρομή της αστυνομίας στο ανατολικό Λονδίνο που έγινε στις 7:00 τοπική ώρα (9:00 ώρα Ελλάδας).
Ένας αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε στο Reuters μία ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή και αποκλεισμό του οικοδομικού τετραγώνου, όπου βρίσκεται το επίμαχο διαμέρισμα.
Οι ένοικοι των άλλων διαμερισμάτων του κτιρίου παρακολουθούσαν από τα παράθυρα.
Άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Skynews ότι άκουσε δυνατούς ήχους κατά τη διάρκεια της επιδρομής και αργότερα ενημερώθηκε για ελεγχόμενες εκρήξεις που έγιναν έτσι ώστε η αστυνομία να αποκτήσει πρόσβαση στο κτίριο.


Γάλλος νεκρός στις επιθέσεις

Ένας Γάλλος υπήκοος σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο και άλλοι επτά νοσηλεύονται, όπως έκανε γνωστό  σήμερα (4/6/2017) από την Τύνιδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian.
Αναφερόμενος στον απολογισμό της επίθεσης με τους 7 νεκρούς, ο  Le Drian έκανε λόγο, σχετικά με τα θύματα από τη Γαλλία, για «ένα νεκρό και επτά τραυματίες που νοσηλεύονται, τέσσερις εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση».

Ένας Καναδός μεταξύ των θυμάτων


Ένας Καναδός υπήκοος βρίσκεται μεταξύ των επτά ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τρεις δράστες  της τρομοκρατικής επίθεσης που έπεσαν με ένα φορτηγάκι πάνω σε πεζούς και επιτέθηκαν με μαχαίρι εναντίον άλλων πολιτών στην περιοχή της Γέφυρας του Λονδίνου, έγινε σήμερα (4/6/2017) γνωστό από τον πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau.
«Ο Καναδάς καταδικάζει απερίφραστα την παράλογη επίθεση που διαπράχθηκε χθες τη νύχτα στο Λονδίνο, στη Βρετανία, όπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολλοί αθώοι άνθρωποι.
Είμαι συντετριμμένος καθώς ένας Καναδός βρίσκεται μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν» επισήμανε ο Trudeau σε μια ανακοίνωση.

Βουλευτικές εκλογές στις 8 Ιουνίου - Αναβολή προεκλογικών εκστρατειών
 

Στο μεταξύ, οι βρετανικές βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την Πέμπτη (8/6), όπως ανακοίνωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, την Κυριακή 4/6.
Νωρίτερα σήμερα (4/6) την αναβολή των εκλογών στις 8/6 ζητούσαν οι πολίτες, το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Theresa May και το  Εργατικό Κόμμα του J. Corbyn ανέστειλαν  σε εθνικό επίπεδο για σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία, ενώ αντίθετα, οι ευρωσκεπτικιστές (UKIP) δεν έκαναν το ίδιο.
Σημειώνεται ότι και ο  δήμαρχος του Λονδίνου S. Khan υποστήριζε  ότι δεν πρέπει να αναβληθούν οι εκλογές.
Παράλληλα, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump με την βρετανίδα πρωθυπουργό, T. May, τα συλληπητήριά του εξέφρασε ο ρώσος πρόεδρος V. Putin, ενώ αναρτήσεις στο twitter μετά την επίθεση έκαναν μεταξύ άλλων ο γάλλος πρόεδρος, E. Macron και ο πρωθυπουργός του Καναδά J. Trudeau, ο υποψήφιος για τη γερμανική καγκελαρία Martin Schulz.



May: Κανονικά θα γίνουν οι βρετανικές εκλογές στις 8 Ιουνίου

Οι βρετανικές βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά την Πέμπτη (8/6), όπως ανακοίνωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May,  την Κυριακή 4/6, μετά την επίθεση στο Λονδίνο με εφτά νεκρούς και 48 τραυματίες.
Αρκετά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των Συντηρητικών της May, αλλά και των Εργατικών, ανέστειλαν την προεκλογική τους εκστρατεία, όμως η πρωθυπουργός είπε ότι θα συνεχιστεί από αύριο Δευτέρα 5/6.
"Ως ένδειξη σεβασμού, τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα αναστείλαμε την προεκλογική μας εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο για σήμερα Κυριακή 4/6, αλλά η βία δεν μπορεί ποτέ να εμποδίσει και να διαταράξει τις δημοκρατικές διαδικασίες, έτσι οι προεκλογικές εκστρατείες θα συνεχιστούν από αύριο Δευτέρα 5/6 και οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την Πέμπτη 5/6, όπως είχαν προγραμματιστεί" ήταν το σχόλιο της May.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το πρωί σήμερα, Κυριακή 4 Ιουνίου, την αναβολή των προγραμματισμένων για τις 8 Ιουνίου βουλευτικών εκλογών, ζητούσαν οι βρετανοί πολίτες, μετά το νέο διπλό τρομοκρατικό  χτύπημα στο Λονδίνο και μάλιστα, οι πολιτικοί δέχτηκαν σχετικά αιτήματα από τους πολίτες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.



Αναστολή προεκλογική εκστρατείας για σήμερα (4/6) - Το ακροδεξιό κόμμα UKIP αρνήθηκε την αναστολή

Πάντως, οι Βρετανοί πολιτικοί ανέστειλαν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές της Πέμπτης (8/6).
Συγκεκριμένα, το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Theresa May ανέστειλε την προεκλογική του εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο την Κυριακή 4/6 μετά την επίθεση στο Λονδίνο, όπως μετέδωσε  το Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο της May.
"To Συντηρητικό Κόμμα δεν θα κάνει προεκλογική εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο σήμερα.
Θα επανεξετάσουμε την κατάσταση, καθώς οι μέρες θα προχωρούν και θα έχουμε συγκεντρώσει και περισσότερες πληροφορίες για την επίθεση".
Η πρωθυπουργός ανέστειλε και την προεκλογική εκστρατεία του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με την υπηρεσία για την ασφάλεια COBRA.
Επίσης, το Εργατικό Κόμμα αναστέλλει σε εθνικό επίπεδο για σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Jeremy Corbyn.
Ειδικότερα, ο Jeremy Corbyn σε ανακοίνωσή του αναφέρει «είμαστε όλοι σοκαρισμένοι και αποτροπιασμένοι από τις βίαιες επιθέσεις στο Λονδίνο.
Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους φίλους όσων σκοτώθηκαν και με τους πολλούς τραυματίες.
Σήμερα θα θρηνήσουμε όλη για την απώλειά τους».
 «Το Εργατικό Κόμμα θα αναστείλει την προεκλογική του εκστρατεία σε εθνικό επίπεδο ως σήμερα το βράδυ, έπειτα από συνεννόηση με άλλα κόμματα, ως ένδειξη σεβασμού προς τους νεκρούς και τους τραυματίες», πρόσθεσε.
«Όσοι επιθυμούν να βλάψουν τον λαό μας, να διχάσουν τις κοινότητές μας και να επιτεθούν στη δημοκρατία μας δεν θα πετύχουν», κατέληξε ο Jeremy Corbyn.
Από την πλευρά του, το ακροδεξιό κόμμα UKIP αρνήθηκε  να αναστείλει την προεκλογική του εκστρατεία, διότι αυτό θα ήταν σαν να παραδίδεται στους τρομοκράτες.
Ο ηγέτης του UKIP Paul Nuttal είπε χαρακτηριστικά ότι "με ακόμα περισσότερους νεκρούς στους δρόμους της πρωτεύουσάς μας από την ισλαμική τρομοκρατία είναι ακόμα πιο σημαντικό να αντισταθούμε σε αυτό το κακό με τις δημοκρατικές αρχές που έκαναν τη χώρα μας αυτό που είναι σήμερα".
"Οι καρδιές μας είναι με τις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, ενώ το θάρρος και η γρήγορη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας και των συνεργείων διάσωσης έσωσαν πολλές ζωές.
Πρέπει να αρχίσουμε να τιμάμε τους νεκρούς μας με κάτι περισσότερο από λόγια.
Αν σταματήσουμε τη δημοκρατική διαδικασία, οι επιθέσεις θα πολλαπλασιαστούν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, γιατί αυτό θέλουν και οι δειλοί τρομοκράτες να κάνουμε.
Το καθήκον μας είναι να ηγηθούμε του διαλόγου για να καταπολεμήσουμε αυτό το είδος της τρομοκρατίας και αυτό θα κάνει το UKIP.
Για όλους αυτούς τους λόγους αρνούμαι να αναστείλω την προεκλογική εκστρατεία, διότι είναι κάτι που θα ήθελαν οι τρομοκράτες να κάνουμε".
Police attend to an incident on London Bridge. Reuters / Hannah McKay

Ο δήμαρχος Λονδίνου S. Khan υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αναβληθούν οι εκλογές

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Πέμπτης (8/6) στη Βρετανία δεν πρέπει να αναβληθούν μετά την επίθεση στο Λονδίνο, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Sadiq Khan, όπως μεταδίδει το Reuters.
O Κhan υποστήριξε επίσης ότι οι Λονδρέζοι θα δουν μία αυξημένη αστυνομική παρουσία στην πόλη μετά το αιματηρό περιστατικό, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Ζήτησε, λοιπόν, από τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και σε επαγρύπνηση.
"Ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δείξουμε ότι δεν δειλιάσαμε, ψηφίζοντας την Πέμπτη (8/6) και διασφαλίζοντας ότι καταλαβαίνουμε τη σημασία της δημοκρατίας, των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων μας" είπε ο Khan.
"Δεν είμαι υπέρ της αναβολής των εκλογών.
Πιστεύω παθιασμένα στη δημοκρατία και θέλω να διασφαλίσω ότι θα ψηφίσουμε, αναγνωρίζοντας ότι ένα από τα πράγματα που μισούν οι τρομοκράτες είναι οι εκλογές, μισούν τη δημοκρατία.
Νωρίτερα ο  δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan είπε ότι το τρομοκρατικό χτύπημα που έγινε το βράδυ του Σαββάτου 3/6 ήταν "μία εσκεμμένη και δειλή επίθεση" και ότι θα πάρει μέρος στο συμβούλιο ασφαλείας με την Theresa May, αργότερα την Κυριακή 4/6, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Δεν ξέρουμε ακόμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά ήταν μία εσκεμμένη και δειλή επίθεση σε αθώους Λονδρέζους και επισκέπτες" ανέφερε ο Khan.
"Την καταδικάζω με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες βάρβαρες πράξεις".



Rudd (ΥΠΕΣ Βρετανίας): Έχουμε την πεποίθηση ότι οι δράστες ήταν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες

«Όπως είπε η πρωθυπουργός, έχουμε την πεποίθηση ότι ήταν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες, απ' αυτό εμπνέονταν, και πρέπει να μάθουμε περισσότερα όσον αφορά το από πού ήρθε αυτή η ριζοσπαστικοποίηση», δήλωσε η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Α. Rudd, για τους δράστες της νέας επίθεσης στο Λονδίνο μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.
Ωστόσο, δεν σχολίασε το αν οι δράστες της επίθεσης το Σάββατο 3/6 στο Λονδίνο ήταν γνωστοί στις αρχές και σημείωσε ότι «η επιχείρηση συνεχίζεται, έτσι ανακαλύπτουμε περισσότερα για το ποιοι είναι αυτοί οι τρεις».
Σύμφωνα  την υπουργό, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο και τη βομβιστική επίθεση καμικάζι στις 22/5 στο Μάντσεστερ.
Όπως είπε, «πιστεύουμε πως δεν είναι πιθανό.
Φαίνεται ότι δεν υπήρχε, αλλά δεν μπορούμε προς το παρόν να το αποκλείσουμε»,.
Τέλος, ανέφερε ότι δεν αυξήθηκε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία, που βρίσκεται στη βαθμίδα «σοβαρό».

Τηλεφωνική επικοινωνία Macron - May

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May είχε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο με επτά νεκρούς και 48 τραυματίες.
Συμβολικά απόψε 4/6/2017 πύργος του Άιφελ θα σβήσει τα φώτα του αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.
Macron και May αναφέρθηκαν στα θύματα και στα πρώτα στοιχεία της έρευνας και ενώ η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεσμεύθηκε, όπως αναφέρει το γαλλικό προεδρικό μέγαρο στην ανακοίνωση που εξέδωσε, «να δώσει όλες τις πληροφορίες» για τους Γάλλους που έπεσαν θύματα της επίθεσης.
Ο Macron «υπενθύμισε ιδιαίτερα τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Τόνισε επίσης «τη σημασία του αγώνα κατά της μετάδοσης μηνυμάτων τρομοκρατικής προπαγάνδας μέσω των κοινωνικών δικτύων», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γαλλικού προεδρικού μεγάρου.

Συλληπητήρια Trump σε May για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τ. May,  εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για την «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση» στο Λονδίνο, αλλά και την «πλήρη υποστήριξή» του, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.
Μάλιστα, ο D. Trump «επαίνεσε την ηρωική αντίδραση της αστυνομίας και των άλλων υπηρεσιών που επενέβησαν και προσέφερε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην έρευνα και για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις μίσους».

Merkel: Αποφασιστικά στεκόμαστε στο πλευρό της Βρετανίας - Μας ενώνει η φρίκη και το πένθος

«Το επαναβεβαιώνω για τη Γερμανία: τη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό της Βρετανίας», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel.
«Σήμερα μας ενώνει, πέρα από κάθε σύνορο, η φρίκη και το πένθος, αλλά επίσης και η αποφασιστικότητα», τόνισε σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Macron: Η Γαλλία στέκει στο πλευρό της Βρετανίας - Trudeau: Φρικτές οι ειδήσεις

«H Γαλλία είναι περισσότερο από ποτέ στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας Ε. Macron, μετά τη νέα τραγωδία που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου 3/6 το Λονδίνο.
Όπως έγραψε στο twitter ο Macron «απέναντι σε αυτή τη νέα τραγωδία, η Γαλλία είναι περισσότερο από ποτέ στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι σκέψεις μου πάνε στα θύματα και στους οικείους τους».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Καναδά J. Trudeau χαρακτήρισε «φρικτά» τα γεγονότα στο Λονδίνο.
Ειδικότερα, έγραψε στο twitter «φρικτές οι ειδήσεις από το Λονδίνο.
Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».
Ο ίδιος υπέδειξε έναν τηλεφωνικό αριθμό τον οποίο μπορούν να καλούν Καναδοί που βρίσκονται στο Λονδίνο και χρειάζονται βοήθεια.

Schulz: Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα των δειλών επιθέσεων στο Λονδίνο

«Βρισκόμαστε μαζί με τους Βρετανούς φίλους μας», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter  ο υποψήφιος για τη γερμανική καγκελαρία Martin Schulz, με αφορμή τη νέα επίθεση στο Λονδίνο.
Όπως σημείωσε «οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα των δειλών επιθέσεων στο Λονδίνο και με τις οικογένειές τους.
Βρισκόμαστε μαζί με τους Βρετανούς φίλους μας».

Συλληπητήρια Putin


Tα συλλυπητήριά του προς τον βρετανικό λαό εξέφρασε ο ρώσος πρόεδρος,  V. Putin, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Peskov .
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Putin εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τον βρετανικό λαό και καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στο Λονδίνο».
Πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος θα αποστείλει σύντομα τηλεγράφημα με τα συλλυπητήριά του προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τ. May».

Τι ανέφεραν Juncker, Turnbull, Trudeau και Bill Εnglish

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Malcolm Turnbull είπε ότι "οι προσευχές και η αλληλεγγύη μας είναι με τον βρετανικό λαό".
Ένας Αυστραλός βρίσκεται στο νοσοκομείο και ένας ακόμα επηρεάστηκε από την επίθεση, σύμφωνα με τον Turnbull.
Ο Jean Claude Juncker είπε ότι "οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα, μείνετε ασφαλείς".
"Aπαίσια νέα από το Λονδίνο, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση" έγραψε στο Twitter o πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau.
"Οι σκέψεις της Νέας Ζηλανδίας είναι μαζί με τα θύματα" ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας Bill Εnglish.
"Τόσες ζωές χάθηκαν από τους τρομοκράτες που προκάλεσαν πόνο σε αθώους ανθρώπους" συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το Ιράν επιρρίπτει ευθύνες στη Σαουδική Αραβία

Ως αφύπνιση για τα δυτικά κράτη θα πρέπει να λειτουργήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο τονίζει σε μήνυμά του το Ιράν.
Παρότρυνε μάλιστα τη Δύση να ανιχνεύσει τις ιδεολογικές και οικονομικές πηγές της τρομοκρατίας στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Οι επανειλημμένες τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο είναι μια κλήση αφύπνισης για την παγκόσμια κοινότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Bahram Qasemi.
«Για να ξεριζώσουν την τρομοκρατία είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουν τα δυτικά κράτη τα βασικά αίτια καθώς και τις κυριότερες οικονομικές και ιδεολογικές πηγές εξτρεμισμού και βίας, οι οποίες είναι σαφείς για όλους», ανέφερε ο Qasemi, σύμφωνα με την Press TV.

Ταξιδιωτική οδηγία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Προειδοποίηση προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Βρετανία απηύθυναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά την επίθεση στο Λονδίνο, την τρίτη στην χώρα που συνδέεται με ισλαμιστές τρομοκράτες σε διάστημα τριών μηνών το 2017.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM μετέδωσε ότι, η οδηγία αυτή βασίζεται στην αξιολόγηση του υπουργείου των υφιστάμενων κινδύνων και απειλών μετά την επίθεση.
Το Υπουργείο Εξωτερικών  προειδοποιεί τους πολίτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη Βρετανία να «είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν μετακινούνται από μια περιοχή σε μια άλλη και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους αυτό το διάστημα».


Το χρονικό της επίθεσης

Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου 3/6 (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας) η αστυνομία εκλήθη στη Γέφυρα του Λονδίνου, ενώ αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για ένα όχημα που έπεσε πάνω στον κόσμο.
Για πολλά θύματα έκανε λόγο η τροχαία αρχικά μετά από το συμβάν, «στο οποίο φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν ένα όχημα και ένα μαχαίρι».
Κατόπιν η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι έγιναν δύο ακόμη επιθέσεις, στη συνοικία Borough Market, που βρίσκεται κοντά στη γέφυρα, και στο Vauxhall (Βόξολ).
Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, πρόκειται για τρεις δράστες που έριξαν ένα αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και μετά μαχαίρωσαν άτομα Borough Market, με αποτέλεσμα τους έξι νεκρούς.






Ένοπλοι αστυνομικοί έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας, στην αγορά Borough, και σκότωσαν τρεις άνδρες, που ήταν και οι δράστες.
Οι επιθέσεις έγιναν λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 8ης Ιουνίου και λιγότερο από δύο βδομάδες μετά τους 22 νεκρούς που άφησε πίσω του βομβιστής αυτοκτονίας σε συναυλία στο Μάντσεστερ.
"Δυστυχώς έξι άνθρωποι πέθαναν" δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Mark Rowley, ενώ οι τρεις δράστες φορούσαν κάτι που έμοιαζαν με εκρηκτικά γιλέκα.
Υπάρχει και σχετικό βίντεο του BBC, που δείχνει κάτι κάνιστρα στα σώματα των δραστών, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία.
Η υπηρεσία ασθενοφόρων ανακοίνωσε ότι μετέφερε τουλάχιστον 30 ανθρώπους σε νοσοκομεία, ενώ τα τρία μεγαλύτερα του Λονδίνου σφραγίστηκαν για την προστασία γιατρών και ασθενών.
Οι δρόμοι γύρω από τη γέφυρα του Λονδίνου και την αγορά Borough είχαν πολλή κίνηση το βράδυ του Σαββάτου 3/6.
Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ένα άσπρο βαν που έπεσε πάνω σε αρκετούς ανθρώπους.
"Φαινόταν σαν να ήθελε να τους χτυπήσει εσκεμμένα και πάγωσα γιατί δεν ήξερα τι να κάνω" ανέφερε στο Reuters ο 53χρονος Mark Roberts, που είδε τουλάχιστον έξι ανθρώπους στο έδαφος.
Ένας ταξιτζής είπε στο BBC ότι τρεις άνδρες έξω από το βαν μαχαίρωναν περαστικούς.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο κόσμος επέστρεφε στα μπαρ για να βρει καταφύγιο.
"Ο κόσμος άρχισε να τρέχει και να φωνάζει, καθώς το βαν ερχόταν από πίσω και όλοι μπήκαν μέσα στο μπαρ, κυριολεκτικά έσπρωχνε ο ένας τον άλλον".



Ακόμα ένας μάρτυρας που είχε αίματα στη μπλούζα του είπε ότι "χτύπησε συναγερμός και ο κόσμος άρχισε να γυρίζει πίσω, ενώ στη γωνία υπήρχε ένας μαχαιρωμένος στον λαιμό και ένας γιατρός από την παμπ του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες πιέζοντας την πληγή".
Το ράδιο του BBC μετέδωσε ότι κάποιοι πετούσαν καρέκλες και τραπέζια στους δράστες για να προστατευτούν.
Το BBC ανέφερε και για δεκάδες ανθρώπους που πήγαν πίσω από τους αστυνομικούς με τα χέρια ψηλά για να προστατευτούν.
Το Ισλαμικό Κράτος χάνει έδαφος στη Συρία και το Ιράκ και ζητάει από τους πιστούς του να κάνουν επιθέσεις, ειδικά τώρα που είναι ο μήνας του ραμαζανιού.
Παρόμοιες επιθέσεις έχουν γίνει στο Βερολίνο, τη Νίκαια, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες τα δύο τελευταία χρόνια.
Η πρωθυπουργός Theresa May κάλεσε σε σύσκεψη με την υπηρεσία ασφαλείας Cobra για αργότερα την Κυριακή 4/6.
Ο Trump έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Βρετανία και ο Macron ότι "η Γαλλία είναι όσο ποτέ στο πλευρό των Βρετανών".
Το περιστατικό έχει ομοιότητες με την επίθεση του Μαρτίου 2017 στη γέφυρα του Γουέστμινστερ, όταν ένας άνδρας σκότωσε πέντε πεζούς με το αυτοκίνητό του και στη συνέχεια μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό.
Αρκετοί μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν και πυροβολισμούς στη γέφυρα του Λονδίνου.
"Είδαμε κόσμο να τρέχει από ένα ταξί που είχαμε επιβιβαστεί, ρωτήσαμε τι συνέβη και μας είπαν ότι έπεσαν πυροβολισμοί, τώρα η περιοχή έχει αποκλειστεί από την αστυνομία για να φτάσουν τα ασθενοφόρα" είπε ένας 40χρονος Γάλλος τραπεζίτης στο Reuters.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο CNN ότι δύο άτομα μπήκαν σε ένα εστιατόριο και μαχαίρωσαν δύο ανθρώπους, μία σερβιτόρα στον λαιμό και έναν άνδρα στην πλάτη.
Η επίθεση στο Μάντσεστερ ήταν η πιο πολύνεκρη με 22 θύματα από το 2005, όταν φανατικοί Μουσουλμάνοι είχαν σκοτώσει 52 άτομα στο δίκτυο συγκοινωνιών του Λονδίνου.

Τέσσερις Γάλλοι ανάμεσα στους τραυματίες - Εισαγγελική έρευνα άνοιξε στο Παρίσι για την επίθεση στο Λονδίνο

Εισαγγελική έρευνα άνοιξε στο Παρίσι για την επίθεση στο Λονδίνο, όπως αναφέρει η Le Monde στη live ενημέρωση που έχει για το τρομοκρατικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε εφτά ανθρώπους, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 48.
Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και τέσσερις Γάλλοι και αυτός είναι και ο λόγος της εισαγγελικής έρευνας, που είναι μία διαδικασία που ακολουθείται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Δηλαδή, όταν υπάρχουν θύματα Γάλλοι σε τρομοκρατικές ενέργειες που γίνονται στο εξωτερικό.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι  τουλάχιστον δύο Γάλλοι πολίτες τραυματίστηκαν στην επίθεση που έγινε αργά το βράδυ του Σαββάτου 3/6 στο Λονδίνο.
"Γάλλοι πολίτες είναι ανάμεσα στα θύματα" ήταν η ανακοίνωση από το προεδρικό γραφείο του Emmanuel Macron την Κυριακή 4/6.

(Πρώτη ενημέρωση 08:57, Κυριακή 4 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης