Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο L. Varadkar νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας - Ο 38χρονος είναι και ο νεότερος ηγέτης της χώρας

Guardian: Ο  L. Varadkar νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας - Ο 38χρονος είναι και ο νεότερος ηγέτης της χώρας
Ο Leo Varadkar επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές του κυβερνώντος κόμματος της Ιρλανδίας Fine Gael
Ο γιος ενός Ινδού μετανάστη που δήλωσε το 2015 ότι είναι ομοφυλόφιλος, θα γίνει ο νέος Ιρλανδός πρωθυπουργός, καθώς εκλέχθηκε πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, όπως αναφέρει ο Guardian.
Η νίκη του Leo Varadkar στις εσωκομματικές εκλογές του Fine Gael σημειώθηκε την Παρασκευή 2/6, ένα μήνα μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Enda Kenny και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα στη χώρα, όπου το 2015 είχε γίνει και δημοψήφισμα για τον γάμο ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους.
Εκτός από πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός, ο 38χρονος Varadkar θα γίνει και ο νεότερος ηγέτης στην ιστορία της Ιρλανδίας και ο πρώτος που προέρχεται από εθνική μειονότητα.
Η θέση του θα επισημοποιηθεί τον επόμενο μήνα, όταν και θα συνεχίσει τις εργασίες του το κοινοβούλιο.
Ο Varadkar είχε μία πιο σκληρή απ' ό,τι αναμενόταν πρόκληση από τον εσωκομματικό του αντίπαλο Simon Conevey, υπουργό στέγασης, που ήταν δημοφιλής ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπου έχει μεγάλη υποστήριξη το κεντροδεξιό κόμμα Fine Gael.
Μιλώντας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο Δουβλίνο, ο Varadkar είπε ότι η νίκη τον τιμά και τον κάνει ευτυχισμένο, ενώ ο Conevey δήλωσε αστειευόμενος ότι τουλάχιστον τα παιδιά του θα χάρηκαν με την ήττα του.
Ο Kenny ανέφερε και ότι ο Varadkar θα έχει την πλήρη στήριξή του για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σε όλη τη χώρα, ενώ ο νικητής απέδωσε τα εύσημα στον Conevey και είπε ότι οι εκλογές για την ηγεσία του κόμματος ήταν μία πραγματική μάχη και ένα δυνατό τεστ για τη δημοκρατία.
Ο Κenny ηγήθηκε του Fine Gael για 15 χρόνια και ήταν επικεφαλής δύο κυβερνήσεων την τελευταία εξαετία.
Η παραίτησή του καθυστέρησε δύο φορές για εθιμοτυπικούς λόγους, όπως ότι έπρεπε να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις του St Patricks και να συναντήσει εκεί στις ΗΠΑ τον Donald Trump στις 17 Μαρτίου, ενώ τον Απρίλιο συμμετείχε στην ευρωπαϊκή σύνοδο, όπου δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit.
Για την ανάδειξη του ηγέτη του Fine Gael, οι κοινοβουλευτικές ψήφοι μετρούν σε ποσοστό 65%, οι ψήφοι του κοινού σε 25% και ένα 10% αντιστοιχεί στους συμβούλους.
Ο Conevey επικράτησε μεταξύ των μελών του κόμματος, αλλά ο Varadkar κέρδισε τις κοινοβουλευτικές ψήφους.
Κι ενώ τα διεθνή media ασχολήθηκαν κυρίως με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Varadkar, τα ιρλανδικά τον επέκριναν για την οικονομική του πολιτική, υποστηρίζοντας ότι είναι επηρεασμένος από τη Thatcher.
Παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές του νέου κεντροδεξιού ηγέτη είναι συντηρητικές, εκείνος παρουσιάζεται ως προδευτικός, υπενθυμίζοντας την ψηφοφορία του Μαϊου 2015, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι στήριξαν τον γάμο ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους.
Οι οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας χαιρέτισαν την εκλογή του, που είναι ένα σημάδι του πόσο έχει αλλάξει η Ιρλανδία, καθώς πριν 10 χρόνια κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας γκέι και μία λεσβεία, η Catherine Zappone, θα ήταν στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο Varadkar έκανε την είσοδό του στην ιρλανδική πολιτική σκηνή το 2004, όταν είχε πάρει 5.000 ψήφους σε τοπικές εκλογές, το 2014 έγινε υπουργός Υγείας και ένα χρόνο μετά παραδέχτηκε δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλος, αλλά ότι αυτό δεν τον καθορίζει, ούτε το ότι είναι μισός Ινδός και γιατρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης