Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων αφήνει η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων αφήνει η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικό
Ο Guzman είπε ό, τι είναι πιθανόν να χρειαστούν και νέες αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2017
Ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικό Javier Guzman δήλωσε την Παρασκευή 2 Ιουνίου ότι προς το παρόν δεν μπορεί να πει με βαβαιότητα ότι έχει κύκλει ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων, μετά την απρόσμενη αύξηση τον προηγούμενο μήνα κατά 25 μονάδες σε υψηλό οχτώ ετών στο 6,75%.
"Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του πληθωρισμού, και εάν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο θα αντιδράσουμε" δήλωσε ο Guzman δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο εκδήλωσης του Εμπορικού Επιμελητηρίου ΗΠΑ-Μεξικού στη Νέα Υόρκη.
Ο Guzman είπε ό, τι είναι πιθανόν να χρειαστούν και νέες αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2017.
Ωστόσο είπε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να αρχίσει μειώνεται σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Οι αυξήσεις του τιμάριθμου συμπεριλαμβανομένου μιας απότομης αύξηση των τιμών στη βενζίνη, οδήγησε τον πληθωρισμό στο 6,17% στα μέσα Μαΐου, που αποτελεί ρεκόρ οχταετίας.
Η απελευθέρωση των τιμών της βενζίνης στην αρχή του έτους, οδήγησε σε αυξήσεις στα καύσιμα έως και 20%.
Ο Guzman είπε ότι οι πιέσεις αυτές σε συνάρητηση με την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και των αγροτικών προιόντων και η υποτίμηση του μεξικανικού πέσο οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού.
Τόνισε επίσης ότι η ανατίμηση του πέσο έναντι του δολαρίου μετά την υποχώρησή του στο ιστορικό χαμηλό των 22,032 πέσος ανά δολάριο τον Ιανουάριο, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις πολιτικές Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς το Μεξικό.
Τον περασμένο μήνα, το πέσο ανατιμήθηκε στα 18,34 πέσος ανά δολάριο, που είναι η υψηλότερη ισοτιμία από την ημέρα εκλογής Trump.
Ο Agustin Carstens, ο οποίος ηγείται του πενταμελούς συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Παρασκευή 2 Ιουνιου ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα ήταν υψηλότερη εάν η τράπεζα δεν είχε αύξησει τα επιτόκια κατά τους τελευταίους μήνες.
"Δεδομένου ότι έχουμε αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης, σε συνδυασμό με τις πιθανές μελλοντικές ενέργειες από την τράπεζα" είπε, "πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να συγκρατείται ο πληθωρισμός και θα επιτύχουμε το στόχο μας που είναι να διαμορφωθεί στο 3% προς το τέλος του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης