Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marketwatch: Ο Trump έχει δίκιο για το πλεόνασμα της Γερμανίας αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά

tags :
Marketwatch: Ο Trump έχει δίκιο για το πλεόνασμα της Γερμανίας αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά
Τα εμπορικά ελλείμματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεδρικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ωστόσο οι λεπτομέρειες για αυτό το ζήτημα παραμένουν ένα μυστήριο για τους περισσότερους Αμερικανούς
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει δίκιο για το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, ωστόσο δεν μπορεί να κάνει και πολλά γι αυτό, τονίζει σε δημοσίευμά του το Marketwatch.
Τα εμπορικά ελλείμματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεδρικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ωστόσο οι λεπτομέρειες για αυτό το ζήτημα παραμένουν ένα μυστήριο για τους περισσότερους Αμερικανούς, σημειώνεται.
 Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, η Γερμανία αποτελεί μια ιδιότυπη περίπτωση καθώς ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση και της Ευρωζώνης, δεν έχει τον έλεγχο του νομίσματός της.
Η Γερμανία έχει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, ωστόσο  το βάρος πέφτει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, οι οποίες αναγκάζονται να συμπιέζουν τους μισθούς και τις τιμές λόγω της υψηλής ανεργίας και της δημοσιονομικής λιτότητας.
Ως εκ τούτου η Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη, γεγονός που αναγκάζει την ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια.
Το πρόβλημα,  σύμφωνα με το Marketwatch, δεν είναι οι υψηλές εξαγωγές της Γερμανίας, αλλά οι πολύ χαμηλές εισαγωγές της.
Σύμφωνα με τον Greg Ip της Wall Street Journal, ο Mervyn King, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, υποστηρίζει ότι η Ευρωζώνη πρέπει να σπάσει σε δύο κομμάτια: Στον ισχυρό πυρήνα με ηγέτη τη Γερμανία και στο πιο αδύναμο μέρος με ηγέτη τη Γαλλία.
Ως εκ τούτου, ο Trump έχει ένα δίκιο σε όσα υποστηρίζει, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να πείσει κανείς τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες της και να μοιραστεί το βάρος με τους γείτονές της, προκειμένου να αντιστραφεί το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης