Τελευταία Νέα
Διεθνή

Renzi: Οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις γερμανικές (24/9/2017)

tags :
Renzi: Οι επόμενες εκλογές στην Ιταλία να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις γερμανικές (24/9/2017)
Οι βουλευτικές εκλογές αναμένονται στην Ιταλία μέχρι τον Μάιο του 2018, αλλά αυξάνονται φαινόμενα κερδοσκοπίας,όσο καθυστερεί η ώρα της κάλπης
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις γερμανικές στις 24 Σεπτεμβρίου 2017, πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Matteo Renzi.
Όπως σημείωσε ο κεντροαριστερός πολιτικός αυτό θα ήταν λογικό για την «ευρωπαϊκή προοπτική».
Οι βουλευτικές εκλογές αναμένονται στην Ιταλία μέχρι τον Μάιο του 2018, αλλά αυξάνονται φαινόμενα κερδοσκοπίας, όσο καθυστερεί η ώρα της κάλπης, γεγονός που ανησυχεί τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας. 
Ο πρόεδρος της χώρας Sergio Mattarella, ο πολιτειακός άρχοντας με την εξουσία να διαλύσει το κοινοβούλιο, υποστηρίζει ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μόνο αφού ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος για την εναρμόνιση των συστημάτων ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
Ο Renzi αρχηγός του κυβερνώντος κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero, πως η παράταξή του «δεν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, αλλά ούτε και τις φοβάται».
Αφού επέστρεψε την ηγεσία του κόμματός του στο PD, στα τέλη Απριλίου 2017, ο Renzi τασσόταν υπέρ των πρόωρων εκλογών.
Ο Renzi, ο οποίος αποχώρησε ως πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο 2016 μετά την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης από τους Ιταλούς, ανακοίνωσε τον Μάιο 2017 ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, προκειμένου να καταλήξουν σε μία ημερομηνία εκλογών. 
Το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις δίνει μάχη στήθος με στήθος με το αντιευρωπαϊκό κίνημα των 5 αστέρων, κοντά στο 30%.
Μία νίκη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θέτει την Ιταλία σε μεγάλο κίνδυνο ως προς την παραμονή της στην Ευρωζώνη, σημειώνει το Reuters.
Σύμφωνα με τον Renzi  η Ιταλία θα είναι «υπό ιδιαίτερη επιτήρηση» από τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέχρις ότου οι εκλογές  θα μειώσουν την αβεβαιότητα.
Οι εκλογές ταυτόχρονα με τις γερμανικές θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες, επισήμανε.
«Οι γερμανικές εκλογές είναι πάντα ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή πολιτική, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.
Οι εκλογές ταυτόχρονα με τις γερμανικές θα είχε νόημα από ευρωπαϊκής σκοπιάς και θα επιτρέψουν στο νέο κοινοβούλιο να αρχίσει να εργάζεται για την οικονομική πολιτική των επόμενων πέντε ετών χωρίς να χαθεί μια μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο Renzi.
Οι αναλυτές της Citi ανέφεραν την Παρασκευή 26/5/2017, πως αντιμετωπίζουν ευνοϊκά την προοπτική των πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, παρά τον κίνδυνο μίας κυβερνητικής αστάθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης