Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λύση ή ουτοπία το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

tags :
Λύση ή ουτοπία το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θεωρείται εδώ και καιρό το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας του μέλλοντος
Αποτελεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τελευταία, λύση ή απλώς μια ουτοπία;
Οι Financial Times αναφέρονται στο ζήτημα, με αφορμή μια μελέτη του ΟΟΣΑ ή οποία ερευνά τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου, στις χώρες μέλη του Οργανισμού.
Οι μελετητές λαμβάνουν υπόψη δύο εναλλακτικές υποθέσεις:
Πρώτον τη δημιουργία ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες κοινωνικές δαπάνες και προχωρώντας στη διανομή του σε όλους τους πολίτες μα βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα.
Δεύτερον, τον καθορισμό ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους μη συνταξιούχους ίσο με το σημερινό ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας.
Αυτή η εναλλακτική είναι εξ ορισμού ουδέτερη  (neutral) για τον προϋπολογισμό.
Ο ΟΟΣΑ υποθέτει ότι ένα τέτοιο σύστημα θα χρηματοδοτείται με τη μετατόπιση των φορολογικών ζωνών του φόρου εισοδήματος έτσι ώστε όλα τα εισοδήματα να υπόκεινται σε φορολογία καθιστώντας το ίδιο το βασικό εισόδημα φορολογητέο και εξαλείφοντας όλες τις άλλες παροχές σε χρήμα εκτός εκείνων που αποσκοπούν στην άμβλυνση συγκεκριμένων δυσκολιών.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πόση επιπλέον χρηματοδότηση θα χρειαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, σε κάποιες χώρες, ακόμη και το πρωτοποριακό μοντέλο, μπορεί να βελτιώσει την ομοιόμορφη κατανομή των κοινωνικών παροχών.
Και αυτό συμβαίνει γιατί τα υπάρχοντα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας δεν είναι πάντα προοδευτικά.
Κάποιες φορές μάλιστα, οι πολίτες με υψηλότερα εισοδήματα επωφελούνται περισσότερο από τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα.
Αυτό συμβαίνει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Πολωνία.
Άλλωστε ο ΟΟΣΑ έχει κατατάξει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα
«Η πλήρης εφαρμογή στην Ελλάδα πολιτικών για τη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα ελάφρυνε το μεγάλο κοινωνικό κόστος της κρίσης, ενώ θα ενίσχυε την κατανάλωση και την ανάπτυξη», ανέφερε σε έκθεσή του.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θεωρείται εδώ και καιρό το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας του μέλλοντος και το βέβαιο είναι ότι θα απασχολήσει πολλές αναλύσεις το επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης