Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Διαφωνούν Gabriel - Schaeuble για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Reuters: Διαφωνούν Gabriel - Schaeuble για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Μπρα ντε φερ ΔΝΤ - Βερολίνου για το ελληνικό χρέος
Διάσταση απόψεων σχετικά με το ακανθώδες θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπάρχει στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμου όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Στο σημερινό Eurogroup (22/5) oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συναντώνται για να επιδιώξουν συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα βρει τη χρυσή τομή μεταξύ του ΔΝΤ που ζητά ένα σαφές "πότε και πώς" και το Βερολίνο που τονίζει "μόνο εάν είναι απαραίτητο" και "λεπτομέρειες αργότερα".
Ο υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel, Σοσιαλδημοκράτης, προκάλεσε την απόκλιση των απόψεων απαιτώντας από το Eurogroup να δεσμευτεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επικρίνοντας τη σκληρή στάση του συντηρητικού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.
"Στην Ελλάδα έχουμε υποσχεθεί επανειλημμένα την ελάφρυνση του χρέους αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις", ανέφερε ο Gabriel, στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. "Τώρα πρέπει να τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση."
Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, δεν μπορούν να χορηγηθούν νέα δάνεια στην Αθήνα, παρόλο που το σχέδιο διάσωσης αντιμετωπίζεται τώρα μόνο από κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η Ελλάδα χρειάζεται νέα πίστωση για να εξοφλήσει δάνεια με λήξη ύψους 7,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Ο Schaeuble περιέγραψε αργότερα τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε η Ελλάδα ως «αξιοθαύμαστες» ωστόσο ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι ακόμη ανταγωνιστική και ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή του υπάρχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων εάν θέλει περαιτέρω βοήθεια.
"Δεν μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα, αλλά την εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε το 2015", δήλωσε ο Schaeuble. "Στο τέλος του προγράμματος, το 2018, εάν χρειαστεί, θα θέσουμε σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα που έχουμε καθορίσει".
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Martin Schaefer δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα δεν απέχουν πολύ.
"Η Γερμανία δεν έχει κανένα συμφέρον να απομονωθεί από τους εταίρους της", δήλωσε ο Schaefer.
Ένας εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι όλοι θέλουν μια λύση "προς το συμφέρον της Ελλάδας", προσθέτοντας ότι εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να βρουν λύση κατά τις συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες.




«Αν και η Ελλάδα έχει κάνει ότι έπρεπε, η συμφωνία για το χρέος παραμένει πολύ σύνθετη»

Στη σημερινή (22/5/2017) συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα πρέπει να συνδυάζει την απαίτηση του ΔΝΤ για ξεκάθαρο «πότε και πως» και τη γερμανική άποψη «μόνο εάν είναι απαραίτητο» και «λεπτομέρειες αργότερα», αναφέρει σε έτερο δημοσίευμα το Reuters.
Χωρίς τη συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πάρει την επόμενη δόση του προγράμματος, αν και η Αθήνα χρειάζεται νέα πίστωση για να πληρώσει ομόλογα 7,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.
Από την πλευρά της η Αθήνα έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μια συμφωνία.
Στον αντίποδα, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι η έκθεση για το εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα είναι θετική.
«Αυτό σημαίνει ότι μόνο μια συμφωνία σχετικά με το χρέος μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης στέκεται μεταξύ της Αθήνας και τη επόμενης δόσης.
Αλλά μια συμφωνία είναι κάθε άλλο παρά απλή» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.

Η στάση της Γερμανίας

Αν και το ΔΝΤ επιμένει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μια ομάδα των χωρών της βόρειας Ευρώπης -υπό την ηγεσία της Γερμανίας- θέλουν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας.
Οι ίδιες χώρες είναι κατά της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους φοβούμενοι τις αντιδράσεις των πολιτών τους.
Επίσης ανησυχούν ότι από τη στιγμή που η Αθήνα πάρει μια συμφωνία για το χρέος, θα χάσει το κίνητρο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
«Συνεπώς, η συζήτηση επικεντρώνεται στο πως η ευρωζώνη θα κάνει μια δήλωση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πιο λεπτομερή και πιο συγκεκριμένη σε σχέση με ένα χρόνο πριν» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Το ΔΝΤ επιθυμεί τη μέγιστη δέσμευση για τη μείωση του χρέους, ενώ οι άλλοι θα προτιμούσαν να είναι πιο ακριβείς μόνο το 2018», ανέφερε ένας ανώτερος υπάλληλος της ευρωζώνης.
Πάντως, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία χρέους, η Αθήνα έχει πρόχειρα σχέδια για επιστροφή στις αγορές ομολόγων ήδη από τον Ιούλιο.

«Το Eurogroup ίσως αποδεσμεύσει τη δόση προς την Ελλάδα - Αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ»

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πιθανότατα να εγκρίνουν κατά το σημερνό (22 Μαΐου 2017) Eurogroup την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 6 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Reuters, σημειώνοντας ωστόσο πως οι Ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό θα επιτευχτεί μέσω της υπόσχεσης για ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σχολιάζει το πρακτορείο, υπενθυμίζοντας ότι, από την πλευρά της, η Αθήνα ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη σκληρά μέτρα στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να κλείσει η β' αξιολόγηση.
Το Reuters εκτιμά όμως πως σήμερα είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, καθώς το Δ.Ν.Τ. επιθυμεί η Ευρωζώνη να δεσμευτεί από τώρα λεπτομερέστερα για την ελάφρυνση του χρέους, και όχι το 2018.
Σε αυτό δεν συμπράττει η Γερμανία, ενόψει εκλογών για την Καγκελαρία στις 24 Σεπτεμβρίου.
Αφού υπενθυμίσει τα λεγόμενα των υπουργών Οικονομικών πριν προσέλθουν στο σημερινό Eurogroup, το Reuters επισημαίνει πως μια ομάδα χωρών κυρίως της ευρωζώνης, κυρίως της Βόρειας Ευρώπης, θέλει το Δ.Ν.Τ. να ενταχθεί στο σχέδιο διάσωσης για λόγους αξιοπιστίας, πιστεύοντας ότι η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να είναι πολύ επιεικής.
Αλλά οι ίδιες χώρες αντιτίθενται σε μια σταθερή δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, φοβούμενες την αποδοκιμασία των ψηφοφόρων και την έλλειψη κινήτρων για την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Συνεπώς, η συζήτηση της Δευτέρας θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει μια πιο λεπτομερής και συγκεκριμένη δήλωση της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να υποσχεθεί ταυτόχρονα πάρα πολλά, καταλήγει το πρακτορείο.


Πρώτη ενημέρωση 19:39 22 Μαίου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης