Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία είναι η Merkel και όχι ο Trump

MarketWatch: Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία είναι η Merkel και όχι ο Trump
Τη στιγμή που όλοι ανησυχούν ότι ο Trump -με κάποιον τρόπο- θα προκαλέσει πανικό, φαίνεται ότι η Merkel προκαλεί σοβαρότερο πρόβλημα
Αν και πολλοί θεωρούν ότι ο Donald Trump είτε εσκεμμένα είτε τυχαία μπορεί να προκαλέσει τον τρόμο στην κόσμο, τελικά φαίνεται ότι η ηγέτης που μπορεί να προκαλέσει οικονομικό Αρμαγεδδών είναι η Angela Merkel.
Αυτό αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο του MarketWatch, με αφορμή τις νέες «εκκλήσεις» του ΔΝΤ ώστε το Βερολίνο να αυξήσει τις δαπάνες του.
Όπως αναφέρεται, το Ταμείο είναι απογοητευμένο που, σε μια εποχή πλεονασμάτων, η Γερμανία αρνείται να αυξήσει τις δαπάνες ή να μειώσει τους φόρους.
Στον αντίποδα, όμως, η Angela Merkel (Γερμανίδα καγκελάριος) δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να αλλάξει πολιτική.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, τα φορολογικά έσοδα θα είναι κατά 54 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με ό,τι αναμενόταν.
Μάλιστα, η Angela Merkel αλλά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση μεγαλύτερων φορολογικών περικοπών εκτός από αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο λόγος για τον οποίο το Βερολίνο επιμένει στην επιβολή λιτότητας ακόμα και στους Γερμανούς είναι λίγο περίπλοκος.
Πάντως, η γερμανική αγορά ομολόγων στέλνει μηνύματα σχετικά με την ανάγκη υψηλότερων δαπανών ή φορολογικών περικοπών (η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου τη -Δευτέρα 15 Μαΐου- ήταν στο 0,42%).
Και την ίδια στιγμή, οι γείτονες της Γερμανίας στην ευρωζώνη.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε οικονομική κρίση.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές της Ιταλίας, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, και να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ευρώ.
«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια μικρή στήριξη από τη Γερμανία, είτε μέσω της αυξημένης ζήτησης είτε μέσω των ελαφρών κερδών ανταγωνιστικότητας που θα προκύψουν αν οι Γερμανοί αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων.
Αλλά, όχι» σχολιάζει το MarketWatch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης