Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι προεδρικές εκλογές του Ιράν θα καθορίσουν τη δέσμευση της Τεχεράνης απέναντι στη Δύση

tags :
Reuters: Οι προεδρικές εκλογές του Ιράν θα καθορίσουν τη δέσμευση της Τεχεράνης απέναντι στη Δύση
Ο νυν πρόεδρος της χώρας, Hassan Rouhani, παραμένει ο επικρατέστερος υποψήφιος, παρά τα «πυρά» που δέχεται από τους αντιπαλους του
Η ψήφος των ιρανών πολιτών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας την ερχόμενη Παρασκευή (19/5) είναι πιθανό να καθορίσει εάν η δέσμευση της Τεχεράνης απέναντι στη Δύση θα βελτιωθεί περαιτέρω ή θα «βαλτώσει» σταδιακά.
Ωστόσο, όποια και αν είναι η έκβαση των εκλογών, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή στο σύστημα της συντηριτικής κληρικής κυριαρχίας, η οποία ενισχύθηκε μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Ο νυν πρόεδρος της χώρας, Hassan Rouhani, ο οποίος θα αναζητήσει τη δεύτερη θητεία του, παραμένει ο επικρατέστερος υψήφιος, παρά τα «πυρά» που δέχεται από τους αντιπάλους του, λόγω της αποτυχίας του να ενισχύσει την οικονομία μετά την άρση των κυρώσεων.
Πολλοί ιρανοί αισθάνονται ότι η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν έχει καταφέρει να δημιουρήσει τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις που είχει προαναγγείλλει ο Rouhani ότι θα ακολουθήσουν.
Ο Rouhani προσπαθεί να παραμείνει στο αξίωμα, ασκώντας επιρροή προς του ρεφορμιστές ψηφοφόρους της χώρας που επιθυμούν λιγότερη αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της Δύσης και περισσότερη κοινωνική και οικονομική ελευθερία εντός των συνόρων.
Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει μία πιο ισχυρή ρητορική, κατηγορώντας τους συντηρητικούς του αντιπάλους για κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής εξουσίας, καθώς και για εκπροσώπηση των οικονομικών συμφερόντων των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο σημαντικότερος αντίπαλος του νυν προέδρου είναι ο Ebrahim Raisi, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το Ιράν δε χρειάζεται τη στήριξη της Δύσης και έχει υποσχεθεί την αναβίωση των αξιών της Ισλαμικής Επενάστασης, ενώ στηρίζεται τόσο από την Επαναστατική Φρουρά του Ιράν, όσο και από διάφορες ισχυρές ομάδες κληρικών της χώρας.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ανώτατο Θρησκευτικό Ηγέτη της χώρας, Ayatollah Ali Khamenei, καθώς και ότι στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στους ασθενέστερους οικονομικά ψηφοφόρους, υποσχόμενος να δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει ιδιαίτερα αμφίρροπο και μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο σύστημα κυριαρχίας του Ιράν, το οποίοι το εποπτεύει ένα σώμα σιίτων μουσουλμάνων κληρικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης