Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα 6 γραφήματα που αποκαλύπτουν τα μεγάλα προβλήματα της γαλλικής οικονομίας

Bloomberg: Τα 6 γραφήματα που αποκαλύπτουν τα μεγάλα προβλήματα της γαλλικής οικονομίας
Ιδιαίτερα δύσκολο το έργο του Emmanuel Macron
Ο ίδιος ο Emmanuel Macron στην ομιλία νίκης του είχε πει ότι το καθήκον του είναι «τεράστιο», ενώ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του είχε δηλώσει ότι η γαλλική οικονομία έχει ανάγκη από βαθιές μεταρρυθμίσεις.
Το πρόγραμμά του απαιτεί, μεταξύ άλλων, χαμηλότερους φόρους επιχειρήσεων, μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες εργασίας και ένα απλούστερο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας από τους λόγους που η γαλλική οικονομία χρειάζεται τόσες μεγάλες αλλαγές είναι ότι κανένας από τους προκατόχους του Macron (Francois Hollande και Nicolas Sarkozy) δεν κατάφεραν πολλά.
Αντιθέτως, τα τελευταία δέκα χρόνια, που κάποιοι αποκαλούν η χαμένη δεκαετία, οι οικονομικές δυσλειτουργίες της Γαλλίας συνέχισαν να αυξάνονται.
Τα παρακάτω διαγράμματα δείχνουν τα αποτελέσματα, και αλλά και τι πρέπει να αντιμετωπίσει ο Macron προκειμένου να επαναφέρει τη Γαλλία στην ανάπτυξη.

1. Το χρέος

Το χρέος της Γαλλίας, για παράδειγμα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, προσεγγίζοντας το 100% του ΑΕΠ.



2. Υψηλές κοινωνικές δαπάνες

Στη διόγκωση του χρέους συνέβαλαν κυρίως οι υψηλές κοινωνικές δαπάνες, που είναι οι μεγαλύτερες ως ποσοστό του ΑΕΠ, από οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη οικονομία.



3. Η γήρανση του πληθυσμού

Η γήρανση του πληθυσμού της Γαλλίας αποτελεί μια πρόκληση για την ταμειακή ροή της κυβέρνησης, καθώς όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι πληρώνουν για κάθε ηλικιωμένο συνταξιούχο που «υποστηρίζουν».



4. Υψηλό κόστος εργασίας

Όσον αφορά στους εργαζόμενους, το σχετικά υψηλό κόστος εργασίας θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της Γαλλίας.



5. Εργασιακές σχέσεις

Οι δυσκολίες προσλήψεων και απολύσεων εργαζομένων, αλλά και οι διάφορες επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τους εργαζόμενους εξηγούν εν μέρει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας της Γαλλίας.



6. Υψηλή φορολογία

Εκτός από το κόστος εργασίας τους, οι γαλλικές εταιρείες έχουν ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα: τις υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης