Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Σαουδική Αραβία δε μπορεί να δράσει μόνη της στην επέκταση της συμφωνίας ΟΠΕΚ

MarketWatch: Η Σαουδική Αραβία δε μπορεί να δράσει μόνη της στην επέκταση της συμφωνίας ΟΠΕΚ
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εφόσον δεν υπάρξει συναίνεση και από τις υπόλοιπες χώρες της συμφωνίας, αυτή θα μπορούσε να εκτροχιαστεί
Για τους περισσότερους αναλυτές και εμπόρους, η συμφωνία για επέκταση των περικοπών ΟΠΕΚ στο πετρέλαιο φαντάζει ως τελειωμένη υπόθεση.
Ωστόσο υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την όλη κατάσταση, και αυτό είναι οι εντάσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των υπόλοιπων χωρών του καρτέλ.
Τα δεκατρία μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν στις 25 Μαΐου, προκειμένου να συζητήσουν εάν θα εντέινουν τις περικοπές που εφάρμοσαν από την 1η Ιανουαρίου και που λήγουν τον ερχόμενο Ιούνιο.
Καθώς οι τιμές του πετρέλαιο αδυνατούν να ανακτήσουν μία αξιοσημείωτη δυναμική, οι αναλυτές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι η επέκταση της συμφωνίας για έξι επιπλέον μήνες θα βοηθήσει την αγορά να ισορροπήσει.
"Υπάρχει μία συναίνεση, ωστόσο ένα από τα μαθήματα που έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια για τη Σαουδική Αραβία είναι οι στρατηγικές της", τονίζει ο διευθυντής ενεργειακών σπουδών στο Oxford Institute, Bassam Fattouh, εξηγώντας εν συνεχεία ότι "δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι η χώρα δε μπορεί να δράσει μόνη της".
Παράλληλα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι "εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν σταθούν ικανοί να καταλήξουν σε συναίνεση, μπορεί να δούμε την κατάσταση να διαφοροποιείται", ενώ κατέληξε λέγοντας ότι "υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που χρειάζεται να εκπληρωθούν".
(κείμενο σε εξέλιξη)Αν και οι είκοσι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνίας κατάφεραν να προχωρήσουν σε σημαντικές περικοπές, αυτή πήρε αρκετό καιρό για να υλοποιηθεί, και βασικός λόγος για την εν λόγω καθυστέρηση ήταν η διαφωνία Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για το πως θα υλοποιηθούν οι εν λόγω περικοπές.
Το Ιράν επέμενε να επιθυμεί άνοδο στην παραγωγή της προκειμένου να φτάσει σε επίπεδα προ κυρώσεων, την ίδια στιγμή που η Σαουδική Αραβία ζητούσε από όλα τα μέλη να τηρήσουν τη συμφωνία.
Παρά το γεγονός, ότι ο ΟΠΕΚ έκανε ορισμένες υποχωρήσει απέναντι στην Τεχεράνη, εάν υπάρξουν νέες εντάσεις στη συνάντηση της 25ης Μαΐου, οι επέκταση των περικοπών θα μπορούσε να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, ενώ ρίσκο υπάρχει και με την περίπτωση του Ιράκ, το οποίο ενδέχεται να επιθυμήσει εξαίρεση από τη νέα συμφωνία, λόγω της μάχης που έχει εντός της χώρας κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Κατά την τελευταία εβδομάδα, τα στοιχεία του ΟΠΕΚ έδειξαν ότι η αύξηση της παραγωγής των χωρών εκτός συμφωνίας για το 2017 ήταν μεγαλύτερη του 60%, με πολλούς αναλυτές να δηλώνουν ότι αυτό και μόνο το δεδομένο θα μπορούσε να είναι αρκετό για το καρτέλ προκειμένου να αφήσει τη συμφωνία να καταρρεύσει.
"Η τρέχουσα στρατηγική δε φαίνεται να λειτουργεί", σχολίαζε ο αναλυτής του ETF Securities, Nitesh Shah, για να προσθέσει ότι ανάμεσα στις δύο επιλογές του ΟΠΕΚ, δηλαδή του να εντέινει τις περικοπές ή να αφήσει τη συμφωνία να καταρρεύσει, "η δεύτερη επιλογή μοίαζει σαν πιο πιθανό ενδεχόμενο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης