Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα ο Macron - Ανακοινώθηκαν οι τέσσερις στενοί συνεργάτες του

Γαλλία: Ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα ο Macron - Ανακοινώθηκαν οι τέσσερις στενοί συνεργάτες του
Διόρισε τον Alexis Colher ως γενικό γραμματέα του και τον Philippe Etienne διπλωματικό του σύμβουλο
Τα προεδρικά του καθήκοντα ανέλαβε σήμερα ο Emmanuel Macron  στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Macron έφτασε λίγο μετά τις 11:00 ώρα Ελλάδας στα Ηλύσια Πεδία, όπου τον περίμενε ο απερχόμενος πρόεδρος Francois Hollande και οι δύο άνδρες είχαν μία ιδιωτική συζήτηση, πριν την επίσημη έναρξη της ορκωμοσίας.
Στη συνάντηση αυτή, ενημερώθηκε για κρατικά θέματα, ενώ του επιδόθηκαν και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.
Mία πηγή κοντά στον πρόεδρο, ανέφερε στο Reuters, ότι ο Macron θα διορίσει τον πρωθυπουργό του τη Δευτέρα 15/5.
Το υπόλοιπο της κυβέρνησής του θα ανακοινωθεί την Τρίτη 16/5, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Mέσα στην πρώτη εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Macron αναμένεται να επισκεφτεί τους Γάλλους στρατιώτες στο Μάλι, ενώ έχει ήδη διορίσει τον Alexis Colher ως γενικό γραμματέα του και τον Philippe Etienne, πρώην πρέσβη στο Βερολίνο, διπλωματικό του σύμβουλο.
Οι τέσσερις στενοί συνεργάτες του
O 44χρονος Alexis Kohler θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας του προεδρικού μεγάρου στα Ηλύσια Πεδία, όπως γράφει η Le Monde.
Μάλιστα, η ανακοίνωση έγινε την Κυριακή 14/5 ενώ ο Emmanuel Macron έφτανε στα Ηλύσια Πεδία για την τελετή ορκωμοσίας του.
Ειδικός σύμβουλος του Macron σε οικονομικά θέματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Kohler ήταν μέχρι πρότινος οικονομικός διευθυντής της γνωστής, ιταλικής ναυτιλιακής εταιρίας MSC (Mediterranean Ship Company).
Απόφοιτος της σχολής ΕΝΑ το 2000, διετέλεσε στέλεχος στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα (για την αναδιάρθρωση και την ανάπτυξη) και έγινε υπεύθυνος της αεροναυπηγικής και της άμυνας, λίγο πριν την ιδιωτικοποίησή της.
Το 2012 μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών, ήταν το νούμερο 2 στο υπουργικό συμβούλιο του Pierre Moscovici στο Bercy.
Όταν ο Εmmanuel Macron διορίστηκε υπουργός, ο Kohler τοποθετήθηκε ως σύμβουλος για οικονομικά ζητήματα, αλλά παραιτήθηκε υπέρ του Laurence Boom και έγινε διευθυντής του γραφείου του Macron στο Bercy.
To φθινόπωρο προσλήφθηκε ως οικονομικός διευθυντής της MSC και πήρε αποστάσεις από την προεκλογική εκστρατεία, αλλά είχε πάντα έναν συμβουλευτικό ρόλο ως προς τον Macron.
Διευθυντής του υπουργικού συμβουλίου ορίστηκε ο 64χρονος Patrick Strzoda, που είναι επίσης απόφοιτος της ΕΝΑ και ήταν και διευθυντής του υπουργικού συμβουλίου επί πρωθυπουργίας του Bernard Cazeneuve.
Διπλωματικός σύμβουλος ορίστηκε ο 61χρονος Philippe Etienne, που έχει διατελέσει πρέσβης σε πρωτεύουσες πολλών χωρών (Βελιγράδι, Βερολίνο, Μόσχα, Βουδαπέστη), ενώ ήταν και σε αρκετά υπουργικά συμβούλια και από το 2009 ως το 2014 μόνιμος εκπρόσωπος της Γαλλίας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Τέλος, ειδικός σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας και δεξί χέρι του Emmanuel Macron ορίστηκε ο 30χρονος Ismael Emelien, που άρχισε την πολιτική του καριέρα το 2006 δίπλα στον Dominique Strauss Kahn για τις προκριματικές της σοσιαλιστικής παράταξης.
Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το εργοστάσιο ηλεκτρικών υλικών (Eur'Ohm) επέστρεψε στην πολιτική ως βοηθός των Benjamin Griveaux και Gilles Finchelstein, διευθυντή του ιδρύματος Jean Jaures (παλιός σοσιαλιστής ηγέτης).
Τον Macron τον γνώρισε το 2009, όταν ήταν ακόμα τραπεζίτης του Rothschild.
Έγινε σύμβουλός του σε θέματα επικοινωνίας και στρατηγικών υποθέσεων στο Bercy το 2014 και μετά εισχώρησε στο κόμμα En Marche τον Απρίλιο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης