Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Η οικονομική επανεξέταση της Γερμανίας θα μπορούσε να είναι «οδηγός» για τη Γαλλία

Merkel: Η οικονομική επανεξέταση της Γερμανίας θα μπορούσε να είναι «οδηγός» για τη Γαλλία
Ανοιχτή στήριξη σε Macron από Merkel και Schaeuble στο Γάλλο πρόεδρο
Η καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι η οικονομική επανεξέταση της Γερμανίας πριν από μια δεκαετία θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τον Emmanuel Macron, θέτοντας έτσι τον τόνο για την επίσκεψή του στο Βερολίνο μια μέρα μετά την ορκωμοσία του.
Η Merkel και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble προτείνουν μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση της ευρωζώνης, από τη στιγμή που ο Macron, που λειτουργεί ως ευρωπαίος ανεξάρτητος, κέρδισε τη γαλλική προεδρία στις 7 Μαΐου.
Θα επισκεφθεί το Βερολίνο τη Δευτέρα για την πρώτη του συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, σύμφωνα με δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης την Παρασκευή.
Η κ. Merkel είπε ότι η οικονομία της Γερμανίας ξεπέρασε αυτή της Γαλλίας, μετά από μια αναμόρφωση της αγοράς εργασίας υπό τον πρώην καγκελάριο Gerhard Schroeder ξεκινώντας το 2003.
"Η Γερμανία και η Γαλλία ήταν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις μέχρι τότε", ανέφερε σε μια επιτροπή στο Ντίσελντορφ αργά την Πέμπτη. "Δεν είναι ότι οι Γερμανοί είναι καλύτεροι. Σημαίνει ότι και η Γαλλία μπορεί να το κάνει".
Η Merkel επανέλαβε επίσης την πρόταση της για ξεχωριστό προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ, όπου οι χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν για να αντέχουν το βάρος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Θα μπορούσαμε να παράσχουμε επιπλέον χρηματοδότηση πέρα από αυτή που έχουμε προσφέρει για να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες προσωρινά», είπε. «Θα μιλήσω με το γάλλο πρόεδρο για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη ζώνη του ευρώ και πως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που έχουν άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας».
Ο κ. Schaeuble δήλωσε ότι συμφωνεί με τον κ. Macron πως το νόμισμα της Ευρώπης απαιτεί χρηματοοικονομικές μεταβιβάσεις, αν και το εύρος μιας τέτοιας επανεξισορρόπησης θα απαιτήσει εθνική έγκριση, σύμφωνα με συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel που δημοσιεύθηκε σήμερα (12 Μαΐου 2017).
Για να ενισχυθεί η νομισματική ζώνη 19 χωρών, ο Schaeuble προτείνει επίσης να δοθούν στο ταμείο διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μεγαλύτερες εξουσίες, έτσι ώστε να ενεργεί ως ένα είδος ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου που στηρίζει τις εθνικές κυβερνήσεις.
"Αυτές είναι ιδέες που πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω", δήλωσε η Merkel την Πέμπτη.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης