Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ελλάδα και αγορά ομολόγων, φίλοι ξανά; - Τα σενάρια για έξοδο στις αγορές

Bloomberg: Ελλάδα και αγορά ομολόγων, φίλοι ξανά; - Τα σενάρια για έξοδο στις αγορές
Εάν στις συναντήσεις στο Μπάρι γίνουν βήματα προς μια συνολική συμφωνία για το χρέος, τότε η μαγική λέξη της βιωσιμότητας μπορεί να γίνει πραγματικότητα
Στα σενάρια επιστροφής της Ελλάδας στις αγοράς με την έκδοση ομολόγου εντός του καλοκαιρού αναφέρεται το Bloomberg με δημοσίευμα με τίτλο: «Ελλάδα και αγορά ομολόγων. Φίλοι ξανά;».
Στο δημοσίευμα επικαλούνται και πληροφορίες της Wall Street Journal, ότι εξετάζεται η πώληση ομολόγων τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, εάν επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η ΕΚΤ εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
«Μπορεί να συγχωρεθεί στους επενδυτές εάν νιώσουν ένα déjà vu» σχολιάζει το Bloomberg, καθώς τον Απρίλιο του 2014, η Ελλάδα είχε επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τότε είχε χαρακτηρίσει την πώληση: «ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα προς την έξοδο από την κρίση».
Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα τα πήγε χειρότερα κι όχι καλύτερα.



Τη μέρα μετά την έκδοση, η τιμή των ομολόγων υποχώρησε κάτι περισσότερο από μισή μονάδα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους είχαν χάσει σχεδόν το 20% της αξίας τους και μέχρι τα μέσα του 2015, υποχώρησαν στο 40% της ονομαστικής τους αξίας, καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει capital controls σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις εκροές καταθέσεων.
Η τιμή των ομολόγων ανέκαμψε καθώς η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε, προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και εργασιακό και επιτάχυνε τις αποκρατικοποιήσεις.



Αυτός ο θετικός βρόχος μπορεί να διατηρηθεί εάν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στη συνάντηση του G7 το Σαββατοκύριακο (12-13/5/2017) στο Μπάρι της Ιταλίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η διαφωνία μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας έχει ηρεμήσει.
«Αν μπορούν να γίνουν βήματα προς μια συνολική συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, τότε η μαγική λέξη της βιωσιμότητας μπορεί να γίνει πραγματικότητα και όχι φαντασία» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης